INSIDER

Egy teljes hétig végig jár a 3-as metró

Már fut a pró­ba­üzem Új­pest Köz­pont és a Lehel tér kö­zött. Jövő hét­vé­gén a tel­jes 3-as met­rót vissza­kap­juk, de csak egy hétig jár­nak majd az egész sza­ka­szon a sze­rel­vé­nyek. Vár­ha­tóan áp­ri­lis 8-án le­zár­ják a Kő­bá­nya-Kis­pest és a Határ út kö­zötti sza­kaszt, itt ismét más­fél évig tart a fel­újí­tás. Az autók már most nem mer­nek rá­haj­tani a busz­sávra, pedig addig még sza­bad!
  • Szerző: Ripost

Ha minden a tervek szerint zajlik, március 30-ától egy héten át teljes vonalon utazhatunk majd a 3-as metrón. Csaknem másfél év után véget ér az Újpest Központ és Kőbánya-Kispest közötti metrófelújítás első szakasza, hogy aztán a dél-pesti szakaszon folytatódhassanak a munkálatok.

Egy hétig újra végig jár a hármas metró
Egy hétig újra végig jár a hármas metró
Fotó: Keller Mátyás
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megkönnyebbülhetnek az újpestiek

Már közlekednek az utasok nélküli próbavonatok a 3-as metró északi szakaszán – értesült a . Tesztelik a pályát és a biztonsági berendezéseket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság múlt héten tűzvédelmi szemlét tartott, s mivel mindent rendben talált, megadta az engedélyt. Ha a tesztüzemmód hibátlan, március 30-án átadják a felújított szakaszt. A munkások azonban még nem tűnnek el az állomásokról, apróbb feladatok hátra vannak, de ezeket már a forgalom korlátozása nélkül is elvégezhetik. Eltűnnek a metrópótló buszok az újpesti szakaszon, a 34-es és a 106-os busz újra csak az Árpád híd metróállomásig közlekedik majd a Lehel tér helyett. Megszüntetik az ideiglenesen kialakított buszsávokat, az autósok visszakapják a teljes Váci utat.

A Váci útról hamarosan eltűnnek a pótlóbuszok
A Váci útról hamarosan eltűnnek a pótlóbuszok
Fotó: Markovics Gábor

Készülnek a pótlóbuszokra az Üllői úton

Információink szerint az átadást követően egy teljes héten ismét végig lehet majd közlekedni a 3-as metróval Újpest Központ és Kőbánya-Kispest között. Ezután azonban lezárják a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti szakaszt, ott folytatják ugyanis a felújítást. Az Üllői úton már kijelölték a buszsávokat a Nagyvárad tér és a Határ út között. Az érintett szakasz buszmegállóit kitáblázzák a metrópótló járattal kapcsolatos információkkal, míg az autósokat új forgalmi táblák tájékoztatják az Üllői úton és környékén. A Nagyvárad téren, illetve a XIII. kerületi Váci út–Lőportár utca kereszteződésében jelzőlámpás buszfordulót is kialakítanak. Az Üllői út alatt húzódó metróalagutak felújítása során az alagút egyik vágányát szabadon hagyják, hogy kora reggel, illetve este összeköttetést biztosítsanak a szerelvényeknek a metrógarázs és a Nagyvárad tér között.

Az új táblákat már kitették
Az új táblákat már kitették
Fotó: Sulyok László

Már most dugó van Dél-Pesten

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint megkezdődtek a metrópótláshoz szükséges út- és forgalomtechnikai kialakítások, ennek munkálatai várhatóan négy hétig tartanak. A déli vonalszakaszt érintő metrópótlás megkezdéséig az Üllői úton a jelenlegi forgalmi rend lesz érvényben, tehát minden forgalmi sáv használható, ám esetenként a munkavégzés miatt lassulhat a forgalom. Az autósokat azonban megtéveszti az új felfestés.

„Reggelenként, de még délelőtt is óriási a dugó az Üllőin, az autósok ugyanis nem mernek rámenni a felfestett buszsávra, csak a belső sávokat használják” – panaszolta a -nak Kovács Zoltán, aki nap mint nap közlekedik az említett szakaszon. Pedig a buszsáv egyelőre használható az autósok számára is.

Még csak a reptéri 100E járat használja a buszsávot, egyelőre az autósok is mehetnének itt
Még csak a reptéri 100E járat használja a buszsávot, egyelőre az autósok is mehetnének itt
Fotó: Sulyok László

2022-re lesz kész az egész vonal

A 3-as metró rekonstrukciója során kényelmes és modern állomások épülnek, korszerűsítik az alagútrendszert, felújítják többek közt a biztosítóberendezéseket és a járművezérlési rendszereket. A húsz megálló közül 18 akadálymentessé válik, és a fővárosi önkormányzat ígérete szerint 2023 végéig megoldást találnak az Ecseri úti és a Pöttyös utcai megállónál is a korlátliftek kiváltására.

Eközben a címlapon

A munkálatok 2017 novemberében kezdődtek. Az első szakasz felújítása 16 hónapot vett igénybe, a Nagyvárad tértől Kőbánya-Kispestig tartó szakasz a tervek szerint 2020 második felében készülhet el, míg az utolsó, a Nagyvárad tér és Lehel tér közötti résszel várhatóan 2022-re végeznek.

Alakulnak a felújított állomások
Alakulnak a felújított állomások