FAZÉK

Egy olasz elárulta, mindenki rosszul főzi a spagettit

Miben rejlik az olasz konyha népszerûsége? Miért olyan ellenállhatatlanul finom egy valódi spenótos tortellini vagy egy milánói makaróni? Mik a legfőbb hibák, melyeket elkövetve sose lesz olyan finom a tejszínes-gombás spagetti, mint amit Olaszországban ettünk?

A világhírű olasz mesterszakács, Giovanni Rana szerint az olasz ételek elkészítésénél a leggyakoribb hiba a túl sok szósz a tésztán és az előre csomagolt reszelt sajt.

Nézzük, mire figyelj, hogy a te spagettid is igazi olasznak tűnjön.

Tésztafőzés

A tésztát az olaszok „al dente"-re hagyják, tehát szétfőzött tészta náluk nem kerülhet az asztalra.  Északon kicsit puhábban, délen félkeményen szeretik. Legjobb, ha követed a csomagoláson ajánlott főzési időt.

A frissen gyúrt tészta nagyon gyorsan megfő, körülbelül 2 perc alatt.

Tésztafőzés:

  1. Forrald fel a vizet, tedd bele a tésztát, és várd meg, míg nagy buborékozással ismét felforr.
  2. Ekkor add hozzá a sót. Innentől számítsd a főzési időt.
  3. Két percenként ellenőrizd, hogy megfőtt-e már.
  4. Ha kész, öblítsd le, és szűrd le.
  5. Giovanni Rana 15 másodperccel a főzési idő vége előtt már szereti leöblíteni a tésztát, majd szűrés után azonnal belekeveri a szószt. Így kerüli el a túlfőzést.

Paradicsomszósz

A tortellini ízét a töltelék adja, ezért csak kevés extra szűz olíva olajjal és frissen reszelt parmezánnal ízesítsd. Paradicsomszószból 1 evőkanálnyinál ne tegyél rá többet.

A paradicsomszósz íze a paradicsom minőségén múlik. Fokhagymával, vöröshagymával, esetleg sárgarépával, zellerrel, friss fűszerekkel készítsd.

Olívaolaj

Kizárólag extra szűz (egyszer préselt) olívaolajat használj, mert csak ez garantálja az igazi olasz minőséget. A színe, íze, ásványi anyag tartalma erősen különbözik az olcsóbb olívaolajétól.

Területenként különböző ízek: Az északon termelt extra szűz olívaolaj világosabb, enyhébb ízű, mint a déli fajták. Azok sötétebbek, fűszeresebbek, nehezebbek.

 

Parmezán

A parmezánból válassz 2 évig érleltet. Ha meg tudod fizetni, vásárolj valódi Parmigiana Reggiano-t  egészben. Frissen reszeld vagy nyesd az ételre.

Kétféle sóra van szükség az olasz tésztához. Asztali sót használj a tészta főzésekor és sópelyhet a kész étel végső ízesítéséhez.

Bors

A bors íze ne legyen uralkodó.

Friss fűszerek

A bazsalikom, kakukkfű, snidling megmosva, tépkedve durvára vágva kerüljön az ételbe.

SPENÓTOS, RICOTTÁS TORTELLINI

2 személyre szól ez a hamisítatlan olasz recept. 5-10 perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 1 csomag spenótos, ricottás tortellini tészta
  • 75g fagyasztott zöldborsó (vagy 250g friss zöldborsó, megtisztítva)
  • 75g szeletelt sonka, eltépkedve
  • 15g vaj
  • 170ml tejszín
  • só és frissen őrölt bors
  • parmezán sajt frissen reszelve (opcionális)
  • ehető virágok a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

  1. Zubogó, sós vízben főzd pár percig a zöldborsót (a frisset kicsit tovább). Szűrd le.
  2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Pár perc alatt pirítsd benne enyhén ropogósra a sonkát.
  3. Egy másik serpenyőben forrósítsd fel a tejszínt és ízesítsd sóval, borssal.
  4. Közben főzd meg a tortellinit a csomagoláson talált utasítás szerint. Szűrd le. A főzővízből tegyél félre pár kanálnyit.
  5. A leszűrt tésztát szórd a tejszínes keverékhez. A sült sonkát és a zöldborót is add hozzá. A maradék főzővízzel szabályozhatod a szósz állagát.
  6. Oszd két felé, ízesítsd frissen őrölt borssal, dekoráld virágokkal. Szervírozd a tányér mellé tett, frissen reszelt parmezánnal.