KÜLFÖLD

Egy idős há­zas­pár rá­jött a nagy lot­tót­rükkre, mil­li­ár­do­kat ka­szál­tak

A nyug­dí­ja­zott ma­te­ma­ti­kus és fe­le­sége össze­sen 26 mil­lió dol­lárt nyert lot­tón, pedig csak az arit­me­tika alap­vető sza­bá­lyait al­kal­maz­ták.

A Michigan állambeli Evart nevű kisvárosban élő nyugdíjas házaspár, Jerry és Marge Selbee szűk két évtizeddel ezelőtt rájöttek egy egyszerű matematikai formulára, aminek a segítségével biztos profitra tehettek szert egy helyi lottójátékban. A jelenleg 80 éves férfi és 81 éves felesége 2003-ban fedezték fel a Winfall szerencsejáték szabályában rejlő lehetőséget, amit aztán éveken keresztül könyörtelenül ki is használtak. Az egyszerű  trükk segítségével összesen 26 millió dolláros bevételre és 8 millió dolláros tiszta profitra tett szert a házaspár hat év alatt - írja az amerikai CBS.

A matematikus végzettségű Jerry 2003 nyarán, egy kis helyi drogériában találkozott először a Winfall nevű lottójátékkal. Pár perc fejszámolást követően pedig rájött, hogy kellően magas számú szelvény kitöltése esetén garantáltan nyerni fog.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az egykori Winfall nevű lottójáték szabálya szerint 45 számból 6-ot kell eltalálni. A nyereményalap hétről hétre növekszik, ha nincs telitalálatos szelvény. Amikor azonban a Jackpot eléri az 5 millió dollárt, a 6-nál kevesebb találatot elért szelvények is nyertesnek számítanak. Ilyenkor be lehet váltani az 5, 4 és 3 találatos szelvényeket is. Tehát 5 milliónál nagyobb Jackpot esetén kellően magas számú szelvény kitöltése mellett és telitalálat hiányában is garantált a nyeremény.

A hirtelen jött felismerésen felbuzdulva azonnal vásárolt is egy csomó szelvényt – mindegy 3600 dollár, azaz 1 millió forint értékben. Számításai végül bejöttek, csaknem megduplázta a befektetését: 6300 dollárt kasszírozott. A következő alkalommal már 8000 dollárt áldozott a szelvényekre, és ismét az összeg dupláját nyerte vissza.

A nyughatatlan öregurat feldobta a siker, ugyanakkor úgy érezte, hogy a lottóbuliban lényegesen nagyobb a potenciál; arra gondolt, miért is ne kaszálhatnának még többet? GS Investments Strategies névvel céget alapított, lelkes barátokat és rokonokat invitált munkatársnak. A nyugdíjas matematikus elmondása szerint napi 12 órában töltögették a lottószelvényeket - minden esetben nagyjából 600 ezer dollár értékben.

Korabeli fotó a kitöltött szelvényekről (CBS)
Korabeli fotó a kitöltött szelvényekről (CBS)
GS Investments Strategies évekkel a trükközés után (CBS)
GS Investments Strategies évekkel a trükközés után (CBS)

A Winfall lottót azonban – a csekély forgalom miatt - 2006-ban megszüntették a Michiganben, ezért Jerry és csapata áttelepült Massachusetts államba, ahol a játék még létezett. A keleti parton töltött évek alatt aztán 26 millió dollár bevételt és 8 millió dollár tiszta hasznot préseltek ki a lottójátékból. A pénzpumpát végül a hatóságok kapcsolták le, miután felfigyeltek arra, hogy a nyeremény nagy része furcsamód mindig ugyanott landol. A Winfall nevű játékot ezt követően az egész USA-ban betiltották, és az állami szervek vizsgálatot indítottak a matematikus és társai ellen. De csak azt tudták megállapítani, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

Eközben a címlapon

A CBS-nek adott interjúban Jerry és felesége elmondta, hogy az évek alatt összelottózott pénzből 6 közös gyermekük, 14 unokájuk és 10 ükunokájuk taníttatását finanszírozták.