MANI

Egy év alatt elévül a parkolási büntetés

Könnyen megfeledkezik az ember a parkolási büntetés befizetéséről, pedig azt a pénztárcánk sínyli meg. A Ripost most segít, hogy ne kelljen súlyos büntetéseket fizetnie!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem egyszerű az autós dolga, ha szeretné betartani a parkolási szabályokat. A helyi önkormányzatok ugyanis rendeletben állapítják meg, mennyit kell fizetni egy óra parkolásért. A képviselőtestületek ezekbe a szabályokba kivételes eseteket is beépíthetnek, amikor nem kell büntetést fizetni az idő túllépéséért. Ilyen eset lehet, ha valaki kórházban volt és a gyógykezelés miatt nem ért oda időben az autóhoz, vagy ha mobilparkolásnál egy karaktert elvétett.

Könnyen megeshet, hogy a korábbi jól megszokott ingyenes parkolási övezet fizetőssé válik, ezt érdemes figyelemmel kísérni. A parkolás díja pedig jócskán megnőhet, ha nem fizetjük be időben.

Mindig azt nézi az ellenőr, hogy az adott időpontban érvényes-e a parkolójegy. Hiába veszünk később, vagy volt jegyünk korábban, legfeljebb azt fogadják el, ami méltányolható idő, amíg eljutottunk az első parkolóóráig. Késés esetén pedig már öt percért is megbüntetnek.

• A büntetést mindig az autó szélvédőjére vagy más jól látható helyre teszik a parkolóőrök. Nem hivatkozhatunk arra, hogy nem vettük észre.

• Ha már megkaptuk a mikuláscsomagot, akkor mielőbb fizessük be a büntetést. A törvény szerint a pótdíj kiszabását követő tizenöt napon túl negyvenszeres bírsággal (az egy órai várakozási díj negyvenszeresével) kell számolni! Amennyiben 15 napon belül rendezzük a tartozást, úgy a pótdíj összege az adott napon belül díjköteles időszakra és további kétórai várakozásra számított várakozási díj. Óbudán például a befizetendő összeg 15 napon belül 2275 vagy 3445 forint, 15 napon túli befizetés esetén 7175 vagy 10865 forint (parkolási övezettől függően).

A parkolójegy nélkül várakozó járműre ugyanazon a helyen egy napon belül csak egyszer lehet pótdíjat kiszabni. Ha viszont az érintett helyen csak korlátozott ideig szabad parkolni, és ezt a szabályt is megszegi az autós, akkor szabálysértési bírságot is kaphat a pótdíj mellett.

• Amennyiben nem fizetjük be a parkolási büntetést, akkor hatvan napon belül postai küldeményként, vagy más, igazolható módon küldenek egy fizetési felszólítást. A hatvan napot attól az időponttól kell számolni, amikor a fizetés nélküli parkolás történt. Ha a felszólítás nem érkezik meg hatvan napon belül, vagy a parkolótársaság nem tudja igazolni, hogy küldött levelet, akkor a követelés érvényét veszti. Ha azonban azért nem kapjuk meg a levelet, mert nem jelentettük be a polgármesteri hivatalnál a lakcím- vagy névváltozást, akkor a követelés érvényes marad.

• A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy egy év alatt elévül a büntetés. Ha addig nem indult meg a végrehajtási eljárás, a követelés elévül. A várakozási díjra és a pótdíjra késedelmi kamat nem számolható el.

• Amiatt, hogy a parkolóautomata rossz, nem mentesülünk a fizetési kötelezettség alól. Keressünk másik automatát, vagy hívjuk fel a gépen látható telefonszámot, és jelentsük a hibát, majd parkoljunk mobiltelefonnal.

Meg kell újítani az iskolai engedélyt

A legtöbb fővárosi kerületben lehetett igényelni úgynevezett „gyermekszállítási kedvezményt”, melynek az a lényege, hogy ingyen lehet parkolni, amíg a gyerekek az iskolánál, az óvodánál kiszállnak. Általában 8.00 és 9.30 óra, valamint 12.30 és 18 óra között, legfeljebb 60-60 percre biztosítanak ingyenes parkolást. A 2016/2017-es tanévre kiállított engedélyek azonban augusztus 31-én lejárnak. Azoknak a szülőknek, akik szeptembertől is élni akarnak ezzel a kedvezménnyel, az adott kerület parkolótársaságánál kell új kérvényt benyújtaniuk. 

címkék:
És ezeket olvastad már?