MANI

Ez a ta­lál­mány azon­nal el­ál­lítja a vér­zést!

Egy 17 éves or­vos­bio­ló­giai mér­nök for­ra­dal­ma­sít­hatja az egész­ség­ügyet! Ott­hon és a harc­té­ren egy­aránt al­kal­maz­hat­ják majd ezt az esz­közt!

Amikor megvágjuk az ujjunk, elég beledugni egy kis sóba, és rögtön eláll a vérzés. Piszkosul fáj, de működik.

Egy mélyebb vágás miatti vérzést - főleg, ha esetleg artériát ért a sérülés -otthoni körülmények között majdhogynem lehetetlen elállítani! 

Szorítókötést alkalmazva azonnal orvoshoz kell fordulni, ahol alaposan kimossák a sebet, fertőtlenítik, és összevarrják, esetleg kauterizálják. Ez a megoldás, azon kívül, hogy a heg is megmarad, nem túl gyors.

Egyszerűbb lenne előkapni valamilyen csodaszert a fiókból, (a pillanatragasztót csak erős idegzetűeknek ajánljuk) mint a filmekben, rákenni a sebre, és a vérzés el is állt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezekre a problémákra keresett megoldást egy New York-i biotechnológiai cég, a Cresilon. Fiatal kutatójuknak köszönhetően meg is találták!

Joseph Alexander Landolina feltaláló, és orvosbiológiai mérnök. Még egyetemista korában találta fel a forradalmi vérzéselállító megoldást, és alapította meg Isaac Millerrel karöltve a Suneris céget. A ma már Cresilon néven működő vállalat meghatározó terméke a Vetigél, ami másodpercek alatt elállítja a bőrön ejtett sebek, az artériás és belső szervek vérzését!

A gél a nevét a videojátékokban használt Medi-gélről kapta.

Úgy működik, hogy egyfajta hálót képez a sebben (extracelluláris mátrixot), így állítva el másodpercek alatt a traumás vérzést. Alga alapú polimerekből készül, és képes felvenni a körülötte lévő szövetek tulajdonságait. Például, ha a bőrön alkalmazzuk úgy működik, mint a bőr.

Készítenek még egy ún. Trauma-gélt is, ami kifejezetten katonáknak és sürgősségi ellátáshoz lett kifejlesztve. Ezt a gélt jelenleg még tesztelik, és a másik géllel együtt várják az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal engedélyét a forgalmazáshoz.

A forradalmi megoldásokról további információk itt érhetők el:

Eközben a címlapon

https://cresilon.com/