MEDICINA

Még az or­vo­sok is meg­le­pőd­tek: így hat az egész­ségre az erős­pap­rika

Gon­dol­tad volna, hogy a csí­pős pap­rika fo­gyasz­tása el­len­ál­lóvá tesz és to­vább fogsz élni? Kínai ku­ta­tók most be­bi­zo­nyí­tot­ták.
  • Szerző: A

A British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint kínai orvosok és gasztroenterológusok bebizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente egyszer-kétszer csípős paprikát fogyasztanak, tovább élnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatásban részt vett félmillió ember megfigyelése bebizonyította, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztanak csípős fűszereket, chili paprikát, kisebb az esélye a szív- és légúti betegségeknek és elkerülik a rák kialakulásának kockázatát is.

2004 és 2008 között több mint félmillió egészséges, 30 és 79 év közötti felnőttet vizsgáltak Kína tíz országrészéből.Első körben azt kérdezték tőlük, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak csípős ételt?

A második szakaszban azokat a felnőtteket vizsgálták, akik hetente egyszer vagy kétszer csípőset ettek.A vizsgálat kérdései arra is kitértek, honnan származik a paprika, amit fogyasztanak? Friss vagy szárított csípős paprikát használnak-e étkezéshez és hogy a chiliszószt vagy a csípős olajakat kedvelik-e inkább?

2013-ig kísérték figyelemmel a kiválasztottak egészségi állapotát. Akadtak ezen időszak alatt természetesen olyanok is, akik elhaláloztak.A kutatók megállapították, hogy azok közül, akik hetente egyszer vagy annál is kevesebbszer ettek csípőset, jóval többen haltak meg, mint akik szinte minden nap fogyasztottak csípős fogásokat. 

Szerintük ennek az lehet az oka, hogy azok az emberek, akik a csípőset szeretik, más élelmiszereket fogyasztanak, máshogy főznek és máshogy élnek, mint azok, akik nem szeretik ezt az ízvilágot.

Eközben a címlapon

Hetente egyszer-kétszer érdemes csípős paprikát fogyasztani 

A csilipaprikában található kapszaicin, amitől a paprikát csípősnek érezzük, gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatású. A csípős fűszerek bizonyíthatóan csíraölőként hatnak és pozitív hatással vannak a bélflórára is.

Nem beszélve arról, hogy ha frissen fogyasztjuk a paprikát, akkor a benne található A, C és K vitaminhoz is hozzájuttatjuk szervezetünket- vallják a kutatók.