MELÓ

Eddig 6000 mun­ka­hely szűnt meg a ha­mi­sí­tók miatt

A pi­a­cot el­árasztó, főleg Ázsi­á­ból szár­mazó, olcsó sport­szer ha­mi­sít­vá­nyok miatt eddig csak­nem 6000 mun­ka­he­lyet kel­lett le­épí­teni az Uni­ó­ban. Ha ha­mi­sí­tott sport­szert vá­sá­rolsz, azzal hoz­zá­já­rulsz ahhoz, hogy még több ember ve­szítse el a mun­ká­ját! És mel­les­leg az ügyes­kedő csa­lók zse­bét tömöd!

Tavaly 850 millió eurós (260 milliárd forint) bevételkiesést okoznak a hamisított sportszerek a nagy európai sportszergyártó cégeknek és a beszállítóknak - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Hivatalának legfrissebb jelentése. Eddig csaknem 6000 munkahelyet kellett leépíteniük a hamisított sportszergyártás és forgalmazás miatt a piaci szereplőknek.

(Fotó: pixabay.com)
(Fotó: pixabay.com)

A hamisított, és sokszos silány minőségű sportszerek és sporteszközök - focilabdák, védősisakok, teniszütők, sílécek, tornaszerek, gördeszkák és fitneszgépek - forgalma a teljes szektor bevételének 6,5 százalékát teszi ki. Ez mintegy 500 millió eurós veszteséget okozott a piaci szereplőknek 2014-ben. A hamisított áruk miatt az eredeti termékek gyártói kevesebb alapanyagot és szolgáltatást rendelnek a beszállítóktól, ez pedig további 350 millió eurós veszteséget jelent - írta az MTI.

A bevételkiesést a gyártók és forgalmazók csak az elbocsátások költségcsökkentő hatásával tudták bizonyos mértékig ellensúlyozni.

A sportszerek és eszközök hamisítása miatt közvetlenül 2800, közvetve 5800 uniós munkahely szűnt meg tavaly, ami az iparági állások több mint 6 százaléka.