OLDALVONAL

Dzs­u­dzsák Ba­lázs ko­rábbi ját­szó­tár­sai a vi­lág­baj­nok­ság sztár­jai

Dzs­u­dzsák ko­rábbi eind­ho­veni csa­pat­tár­sai a lab­da­rúgó-vi­lág­baj­nok­ság ne­gyed­dön­tő­jére ké­szül­nek. Ezzel szem­ben a PSV-ben ki­emel­kedő tel­je­sít­ményt nyújtó Dzs­u­dzsák­tól ked­den bú­csú­zott el előző klubja, az al-Vahda. A ma­gyar vá­lo­ga­tott csa­pat­ka­pi­tá­nyá­nak je­len­leg nincs csa­pata.
  • Szerző: ST

Dzsudzsák Balázs 162 mérkőzésen 54 gólt szerzett a holland PSV-ben, ami mellett 51 gólpasszt osztott ki 2008 és 2011 között. A 31 éves játékos ebben az időszakban az egyik legnagyobb sztárnak számított a PSV Eindhovenben.

Dzsudzsák a PSV ikonja volt
Dzsudzsák a PSV ikonja volt
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A korábbi svéd társak pályájuk csúcsán

Az oroszországi vb-n remek teljesítményt nyújtó svéd válogatott két ásza, Ola Toivonen és Marcus Berg is Dzsudzsáktól várta a gólpasszokat Hollandiában. Előbbi játszott együtt a legtovább a magyar szélsővel, akiről elismerően beszélt.

Nem gond, hogy nem kell a bal lábára figyelnünk – átlövéseknél és rögzített játékhelyzeteknél ez hatalmas fegyver lehet

– nyilatkozta még egy 2011-es válogatott mérkőzés kapcsán Toivonen Dzsudzsákról.

Toivonen (balra) és Berg repíti a svéd válogatottat a vb-n
Toivonen (balra) és Berg repíti a svéd válogatottat a vb-n
Fotó: AFP

Dzsudzsák nem topligába igazolt

Dzsudzsák 2011 nyarán igazolt az orosz Anzsi Mahacskalához, vele ellentétben a két svéd komoly ligában folytatta a PSV után. Toivonen Franciaországba szerződött, Berg pedig visszatért Németországba. Talán ez is kellett hozzá, hogy még 2018-ban is ott legyenek az elismert labdarúgók között a világbajnokságon.

2010-ben a PSV a Debrecen ellen lépett pályára a Puskás Ferenc Stadionban
(Dzsudzsák az alsó sorban bal oldalt, Berg balról a negyedik, a felső sorban Toivonen jobbról a második)
2010-ben a PSV a Debrecen ellen lépett pályára a Puskás Ferenc Stadionban (Dzsudzsák az alsó sorban bal oldalt, Berg balról a negyedik, a felső sorban Toivonen jobbról a második)
Fotó: AFP

Mertens túlnőtt Dzsudzsákon

Dzsudzsák pótlására egyébként az a Dries Mertens érkezett Eindhovenbe, aki a vb egyik favoritjának számító belga válogatott alapembere. Jelenleg pedig a világ legjobb támadói közé sorolják az olasz Napoli labdarúgóját. Érdekesség, hogy Dzsudzsákot 14 millió euróért (kb. 4,6 milliárd forint) adta el a PSV, míg a vele egyidős Mertensért 8,5 millióért (kb. 2,8 milliárd forint) fizetett.

Mertens (pirosban) vb-t nyer a belgákkal?
Mertens (pirosban) vb-t nyer a belgákkal?
Fotó: AFP

Azt már nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna, ha Dzsudzsák nem Oroszországba szerződik. Toivonen és Berg viszont készülhet az Anglia elleni vb-nyolcaddöntőre, Mertens pedig Brazília ellen bizonyíthat.

Eközben a címlapon