KÜLFÖLD

Dur­vul a hely­zet Tö­rök­or­szág­ban, tűz alá vet­ték az ame­ri­kai kö­vet­sé­get

Egy mozgó au­tó­ból rá­lőt­tek az an­ka­rai ame­ri­kai nagy­kö­vet­ség épü­le­tére, a lö­vé­sek egy őr­bó­dét ta­lál­tak el, de senki sem sé­rült meg - je­len­tette hét­főn a Ha­ber­türk és a CNN Türk török hír­te­le­ví­zió. A tá­ma­dók el­me­ne­kül­tek a hely­szín­ről.
  • Szerző: F.G.

Washington és Ankara viszonya különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta Törökországot.    

Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os, hamvába holt puccskísérlet után vették őrizetbe; kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.    

EZT OLVASTAD MÁR?

Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot.    

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten például az amerikai elektronikai termékek bojkottjára szólított fel, ami után a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek terjedni, melyeken törökök szétverik az iPhone-jaikat.