KÜLFÖLD

Durva, hogy bu­kott le a négy­sze­res gyil­kos kri­mi­író

Ha­lálra ítél­tek egy híres kri­mi­írót, mi­u­tán ki­de­rült, hogy 23 éve ő gyil­kolt meg négy em­bert. Az ügyet csak most, két év­ti­zed múl­tán ol­dot­ták meg, és min­denki meg­döb­bent, ami­kor nap­vi­lá­got lá­tott a sok­koló bi­zo­nyí­ték.

Négy ember vére szárad a kínai Liu Jongbiao kezén, aki 23 éve követte el a gyilkosságokat egy tettestársával, majd évtizedeken át nem bukott le – ám közben híres krimiíró vált belőle. Legismertebb, néhány évvel ezelőtti regényében egy női főszereplő követ el pontosan olyan hátborzongató gyilkosságokat, amilyeneket az író maga is 23 évvel ezelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy motelben vendégeket akartak kirabolni

Liu és bűntársa, Wang még 1995-ben Hucsou városában bejelentkezett egy motelbe, ahol eltervezték, hogy kirabolják a vendégeket. Amikor egy férfi rajtakapta őket és megpróbált ellenállni, megölték. Egy kalapáccsal zúzták be a koponyáját. Ezután a bűnözőpáros hidegvérrel végzett a motel két tulajdonosával és a 13 éves unokájukkal is.

Majd elmenekültek, és magukkal vittek pár, éppen a kezük ügyébe eső holmit. Nem volt sok idejük, ezért alig pár ezer forintnyi értéket sikerült csak rabolniuk a négy gyilkossággal… Mivel nem voltak kamerák a helyszínen, több mint két évtizeden át várt megoldásra ez a szörnyű és kegyetlen bűneset.

Sikeres életük volt

Liu az eltelt két évtizedben híres krimiíróvá vált, aki bekerült a Kínai Írószövetségbe, és rangos irodalmi díjat is kapott. A bűntárs, Wang pedig Sanghajban egy befektetési tanácsadó cég képviselőjévé vált.

A helyi rendőrség két évtized után tavaly úgy döntött, hogy újra előveszi az ügyet. Féléves nyomozás után a zsaruk eljutottak a pároshoz. Liut a könyvei tették különösen gyanússá, ezért DNS-mintát is vettek tőle – és ez megegyezett a 23 éve a helyszínen talált cigaretta füstszűrőjéről vett mintával.

Régóta várom már ezt a pillanatot

– mondta Liu az otthonába érkező rendőröknek, amikor letartóztatták. A tárgyaláson ő és társa is bűnösnek vallotta magát – halálra ítélték őket.

Eközben a címlapon