INSIDER

Dunai ha­jó­bal­eset: vál­toz­hat­nak a bon­co­lás sza­bá­lyai, nem vé­let­le­nül

A ter­vek sze­rint ke­gye­leti okból mel­lőz­nék a kö­te­lező bon­co­lást. Az ál­do­za­tok csa­lád­jai így mi­előbb el­te­met­het­nék sze­ret­te­i­ket.
  • Szerző: Ripost
Illusztráció.
Illusztráció.

Három miniszter közös javaslatára módosítanák a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló jogszabályt – derül ki egy még titkos előterjesztésből. A Hableány tragédiája után pár nappal készült tervezet lényege, hogy kivételes esetekben – kegyeleti okból – mellőznék a kötelező boncolást. Így tömegszerencsétlenségek vagy természeti katasztrófák esetén is rugalmasabb lenne a procedúra, hogy az áldozatok családjai mielőbb eltemethessék szeretteiket.Bár nem említi kifejezetten az egy héttel ezelőtt történt dunai hajószerencsétlenséget, a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztés "a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló 2013-as kormányrendeletet”módosítja.

A lap által megszerzett javaslat célja, hogy több ember halálát okozó tömegszerencsétlenségek, illetve természeti katasztrófák esetén az áldozatok hozzátartozóinak „minél szélesebb körben” biztosítsa "kegyeleti jogukat”, ezzel segítve, hogy „elhunyt szeretteik eltemettetéséről mielőbb gondoskodhassanak”.

EZT OLVASTAD MÁR?

A hatályos rendelet szerint ugyanis minden „nem természetes halál” esetén szükséges a hatósági, vagy igazságügyi boncolás, de ha a halálesettel összefüggésben zajlik egy büntetőeljárás, akkor minden esetben kötelező igazságügyi boncolást elrendelni. A hatósági boncolástól ugyan kivételesen el lehet tekinteni, ha a „halottvizsgálati eljárást folytató hatóság” így rendelkezik, de így ez mérlegelés kérdése.