RIPOSTER

Dunai ha­jó­bal­eset: Elő­ször ve­tet­ték be a sür­gős­ségi men­tő­ha­jót

Hi­va­ta­los rend­szerbe ál­lí­tása előtt elő­ször ve­tet­ték be a dunai sür­gős­ségi men­tő­ha­jót a szer­dai ha­jó­bal­eset­nél - kö­zölte a Wein János Ala­pít­vány, a Fő­vá­rosi Víz­mű­vek és a Ví­zi­men­tők Ma­gyar­or­szági Szak­szol­gá­lata csü­tör­tö­kön az MTI-vel.
  • Szerző: RIPOST

"A szolgálat életre hívói mély megrendüléssel és az áldozatok hozzátartói iránti együttérzéssel tekintenek a tragédiára, és természetesen a mind vízijártasságban, mind elsősegélynyújtásban gyakorlott, tapasztalt személyzet mindaddig rendelkezésre áll, amíg a körülmények azt szükségessé teszik" - írták a közleményükben.

A közlés szerint az áradó Duna és a kedvezőtlen időjárás súlyosbította helyzettel csak speciális jármű tudott megbirkózni.

EZT OLVASTAD MÁR?
ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ
Fotó: Markovics Gábor

A szerda este felborult hajó vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség. Ezért a mentésirányítók felkérésére haladéktalanul útnak indították a három szervezet együttműködésével létesített sürgősségi mentőhajót, amelynek a március végi műszaki átadást követően Pünkösd utánra tervezték a hivatalos rendszerbe állítását - olvasható a közleményben.

A járműnél elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre.

Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl a tűzoltósággal kötelékben az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában, majd csütörtökön annak ellenőrzésében kapott meghatározó szerepet, hogy a hajótest nem mozdult-e el - írták.