SÁRGACSEKK

Du­baj­ból ér­ke­zik a Posta kon­ku­rense

Az új szol­gál­tató meg­töri az ál­lami mo­no­pó­li­u­mot, de va­ló­szí­nű­leg csak a na­gyobb vá­ro­sok­ban mű­kö­dik majd.
címkék:

A City Mail Kft. már áprilisban engedélyt kért a piacra lépésre, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság akkor még elutasította a kérvényt. Most viszont már csak a cégen múlik, hogy mikor indítja el a szolgáltatását.

A dubaji tulajdonosokkal rendelkező anyacég Oroszországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában működik, a magyar leányvállalatot 2011-ben alapították.

Mit vihetnek?

A most kiadott engedély szerint csak 50 gramm alatti, címzett leveleket kézbesíthetnek postai szolgáltatóként, de – ahogy egy csomó más csomagküldő és futárcég – más rendeléseket is teljesítenek, csak éppen nem a postaládákba, hanem például személyesen, címre vagy kézbe. A referencialista szerint már most egy csomó Magyarországon működő nagyvállalattal (pl. OTP, Coca-Cola) szerződést kötöttek.

A holnapjukon egyelőre csak a könyvelt levelek kézbesítési árjegyzéke szerepel, de ez még nem az az árlista, amit postaként is alkalmazni fognak.

A Magyar Postánál egy sima, szabvány, nem elsőbbségi levél feladása ma 115 Ft-ba kerül, de egy tértivevényes, ajánlott, elsőbbségi levél ára, ahogy mondjuk a számlákat szoktuk küldeni, már 605 Ft.

forrás: Pinterest
forrás: Pinterest

Veszélyes konkurens?

A portfolio.hu szerint az új belépők (azaz egyelőre csak a City Mail) inkább a nagyobb haszonnal járó, nagy ügyfelekre koncentrálnak majd, úgy, hogy csak a 100.000 fő feletti városokban működik. Így a kisebb, gyérebben lakott területek veszteséges ellátása a Magyar Postára marad. 

Eközben a címlapon
címkék: