KÜLFÖLD

Dró­nölő rend­szert vá­sá­rolt két brit re­pü­lő­tér!

A "drón ku­po­lát" ere­de­ti­leg az iz­ra­eli had­se­reg cél­ja­ira fej­lesz­tet­ték ki, de ahogy az lenni szo­kott, ez a hadi fej­lesz­tés is el­ju­tott a pol­gári vi­lágba. Éppen jókor.
  • Szerző: SZM

Magyar turisták is lehettek a több tízezer utas között, akik a karácsony előtti héten a londoni Gatwick repülőtéren három napig rostokoltak, mert lezárták a repteret és 1000 járatot töröltek, ugyanis több drónberepülést észleltek annak közvetlen környezetében és légterében.

A hatóságok elfogtak ugyan egy nőt és egy férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy ők reptették a drónokat, de később elengedték őket.

A friss hírek szerint most mind a Gatwick, mind a Heathrow repülőtéren elkezdtek felszerelni olyan  “drónölő kupolákat”, mint amilyeneket már nyáron beszerzett a brit hadsereg.

Ezt eddig nem hozták nyilvánosságra, talán azért,

mert az eszközöket eredetileg katonai célokra fejlesztették ki Izraelben. A “kupola” egy 3,4–10 kilométer sugarú körzetben észleli a drónt, meghekkeli /!!/, azaz átveszi a vezérlését és a földre kényszeríti, vagy ha ez bármilyen akadályba ütközne, akkor lézerrel lelövi.

A hadsereg 6 darab “kupolát” vásárolt 3,3 millió dollárért, a Gatwick repülőtér pedig 5 millió fontot fizet a beszerzett eszközökért.

Forrás: BTNews

Eközben a címlapon