KÜLFÖLD

Tud­tad? Ezt a dro­got sze­dik az Isz­lám Állam har­co­sai, el­ké­pesztő ha­tása van

Öt­mil­lió darab harci drog pi­ru­lát fog­lal­tak le a görög ha­tó­sá­gok Pi­re­usz ki­kö­tő­jé­ben. A Cap­ta­gon nevű di­záj­nerdro­got az Isz­lám Állam har­co­sai sze­dik ma­rék­számra, mert le­győz­he­tet­len­nek és se­bez­he­tet­len­nek érzik ma­gu­kat tőle.
  • Szerző: WM

Az európai drogpiacra is kerülhetett abból a nagyon veszélyes dizájnerdrogból, amit csak harci drogként emlegetnek a szakértők. A Captagon nevű szer onnan kapta a becenevét, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terroristái előszeretettel fogyasztják Szíriában és Irakban a fegyveres összecsapások során. Január elején csaptak le a görög hatóságok arra a Dubaiba tartó hajóra, amelynek a rakományában ötmillió darab Captagon-tablettát találtak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A görögök a török kollégáiktól kapták a fülest, azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a tudatmódosító szer pontos végállomása. Ez a hatalmas fogás nem számít egyedinek, korábban már többször is lecsaptak olyan szállítmányokra, amelyek Irakba, Szíriába vagy Szaúd-Arábiába akarták eljuttatni a Captagont. Az eddigi legnagyobb rajtaütés tavaly decemberben történt Krétán, amikor a görög hatóságok egy teherszállító hajón 26 millió tablettát foglaltak le.

Ez a drog egyébként azért annyira népszerű a dzsihadisták körében, mert valóságos fáradhatatlan zombikká változtatja a harcosokat, akik a szer hatása alatt legyőzhetetlennek és megállíthatatlannak érzik magukat.