LEHÚZÁS

Már biz­tos: drá­gul a cigi ja­nu­ár­tól!

Indul a ki­szá­mo­lósdi, hi­szen most már biz­tos, hogy ja­nu­ár­tól 4 fo­rint­tal nő egyes cigik szá­lan­kénti ára. Ez a 19 szál ci­ga­ret­tát tar­tal­mazó do­bo­zo­kat "csak" 76 fo­rint­tal dobná meg, de más a matek a gyár­tók ré­szé­ről, így a 76 fo­rint­ból könnyen lehet akár 200 is.
  • Szerző: F. G.
Áremelés segíti a leszokást? (képünk illusztráció)
Áremelés segíti a leszokást? (képünk illusztráció)
Fotó: Markovics Gábor

Egészségügyi hozzájárulás néven fut majd 2016-tól a cigaretták szálankénti 4 forintos emelése, ami nem biztos, hogy jóleső érzéssel tölti el a dohányosokat, különösen akkor, ha a 4 forint esetükben ennek akár a többszöröse is lehet.

A látszólagos képtelenség abból adódik, hogy a cigaretták jövedéki adója egy tételes, és egy százalékos, árfüggő adóból áll össze. Ha nő az ár, nőhet a jövedéki adó is. Ehhez jön még a kötelező kiskereskedelmi árrés. Mindezek együttesen jóval több mint 76 forinttal csökkentik a dohánygyártó hasznát, amit pedig aligha fog hagyni.

Hogy mennyi lesz az annyi, arra különböző becslések vannak, 1000 forintos dobozonként árra 180 és 200 forintos drágulást kalkulálnak a dohányipart ismerő szakértők.
Többet fizetnek a dohányosok (képünk illusztráció)
Többet fizetnek a dohányosok (képünk illusztráció)
Fotó: Markovics Gábor

Bizonytalansági tényező, hogy az új különadó a rászokást segítő vagy a leszokást nehezítő cigarettákat érintené. Ezek köre egyelőre nem ismert, a vékony szálú és a mentolos cigiket emlegetik elsősorban, de a kategóriába sorolásnál alighanem az lesz a döntő, hogy mekkora plusz bevételt akar beszedni az állam a dohánytermelőktől.

A sor végén persze a bagósok állnak, akiknek pénztárcáját 2016-tól még súlyosabban veszélyezteti a dohányzás.