INSIDER

Drá­gább és rosszabb a hű­tő­ba­rát dinnye

Vet­tünk egy bu­da­pesti pi­a­con "hű­tő­ba­rát­nak" ne­ve­zett kicsi dinnyét, ami az árus sze­rint "biz­to­san ma­gyar" volt, de az íze nem győ­zött meg min­ket: rosszabb volt, mint a ha­gyo­má­nyos nagy dinnye. Lehet, hogy befér a hű­tőbe, de jóval drá­gább, és ízben sem az igazi, ezért mi leg­kö­ze­lebb in­kább fél­be­vá­gunk egy nagy dinnyét...

Most még nemigen lehet magyar minidinnye a piacokon, mert még alig érik

– mondta el lapunknak Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ezt erősíti meg Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének ügyvivője is:

 A minidinnyével, amit „hűtőbarát" néven emlegetnek, nálunk csak kevés termelő foglalkozik.  Inkább kuriózum, saját standjaikra termeli pár kísérletező kedvű dinnyés. A magyar ember a nagy termésű, akár 15 kilóra is megnövő dinnyét kedveli

– magyarázza.

A mini „közvélemény-kutatása” szerint viszont igenis lenne rá igény: a háziasszonyok szívesebben és könnyebben cipelnék haza a 2-4 kilós dinnyét, ami ráadásul befér a hűtőbe is… De sajnos az ára még drága.

Mi már találtunk magyar minidinnyét is a SPAR üzletláncban, de jóval drágább volt, mint a nagy dinnye.

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás

A dinnyéknél nagyon fontos, hogy a leszedés után hamar a polcra kerüljön. Ezért is jobb, ha magyart eszünk. Aki minidinnyére vágyik, az is inkább várja meg, amíg megérik a magyar.

Mindig nézzük meg a ládákat, azon fel van tüntetve a származási hely, és a csomagolás ideje! Keressük a magyar terméket, hiszen azoknak a szállítási ideje a legrövidebb!

– tanácsolja Domján Erika, a FruitVeb ügyvezetője.

Ráadásul idén is dinnyeháború indul, durvább, mint a tavalyi! Csütörtöktől elképesztő, hogy milyen árak jönnek! A részleteket megtalálod a napilap szerdai számában! Keresd az újságárusoknál!