TÜZELŐÁLLÁS

Dop­ping­bot­rány, le­bu­kott a Fradi spor­to­lója

Az Egye­sült Ál­la­mok­ban élő spor­toló ko­ráb­ban még soha nem adott po­zi­tív min­tát. Ha el­uta­sít­ják a fel­leb­be­zé­sét, akkor négy évre el­tilt­hat­ják.
  • Szerző: HBK

A Nemzeti Sport információja szerint a tavaly júliusi atlétikai Európa-bajnokságon pozitív doppingmintát produkált a sprinter Pásztor Gábor.

Pásztor a tavalyi Európa-bajnokságon adott pozitív mintát (Fotó: Fradi.hu)
Pásztor a tavalyi Európa-bajnokságon adott pozitív mintát (Fotó: Fradi.hu)

Az újság információját Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője is is megerősítette. Az elsőfokú tárgyaláson már túl is vannak, a sportoló fellebbezett a rá kiszabott négyéves eltiltás ellen. Pásztor egyébként nem kérte a B-próba vizsgálatát, szerinte az egyik táplálékkiegészítője lehetett szennyezett.

A tavalyi Eb-n a kétszáz méteres síkfutásban induló Pásztor Gábor az első körben 21.60-as eredménnyel 22. lett, így nem jutott tovább az elődöntőbe.

„Mivel Pásztor Gábor évek óta életvitelszerűen az Amerikai Egyesült Államokban él, a hazai ellenőrzési rendszer alól kikerült. Emiatt a Magyar Atlétikai Szövetségnek már semmilyen rálátása nem volt arra, a sportoló kivel és hogyan készült a 2016-os Európa-bajnokságra. A doppingellenőrzési rendszer alapja azonban mindenkor a zéró tolerancia elve, ami annyit tesz, hogy minden sportoló saját maga felelős az általa leadott mintáért, a szövetség ehhez tartja magát ebben az ügyben is.Sajnálom, ami Gáborral történt. Elmondása alapján egy szennyezett táplálékkiegészítő miatt kerülhetett ebben a helyzetbe, ami különösen balszerencsés”mondta a Nemzeti Sportnak Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára.