VIZES-VB

Ma­gyar úszó az év leg­jobbja a Swim­ming World­nél

Ra­sovszky Kris­tó­fot vá­lasz­totta az év leg­jobb férfi nyílt­vízi úszó­já­nak a világ leg­te­kin­té­lye­sebb úszó­ma­ga­zinja, a Swim­ming World.
  • Szerző: F.G.

A hazai szövetség pénteki tájékoztatásából kiderül, hogy a magyar úszó a nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést, míg a nőknél a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal lett a legjobb.    

"A mindössze 21 esztendős magyar úszó egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt, nyíltvízi világversenyén, a tavalyi világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot" - írta a lap, amely interjút is közölt vele.    

EZT OLVASTAD MÁR?

Rasovszky Kristóf - aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10 kilométeren - többek között elmondta:

"Leírhatatlan volt, hogy két arannyal és egy ezüsttel jöhettem haza Glasgow-ból. Habár titkon úgy indultam el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretnék nyerni, arra nem gondoltam, hogy ez majdnem három arany lesz."

   Céljaival kapcsolatban egyértelműen fogalmazott: a világbajnokságon és az olimpián is érmet akar nyerni.     A Swimming World Magazine 1964 óta választja meg az év úszóját, 2004 óta pedig a nyíltvízi szakágban is megnevezi a legjobbakat. Ez idáig egy magyar, Risztov Éva érdemelte ki ezt az elismerést a sportágnak ebben a válfajában, a 2012-es londoni sikere után.     Rasovszky most Risztov mellett olyan nagyszerű elődökhöz csatlakozott, mint a medencében remeklő, háromszor legjobbnak választott Egerszegi Krisztina (1991, 1992, 1996), valamint a kétszer első Darnyi Tamás (1987, 1991), továbbá Güttler Károly (1993).