RIPOSTER

Döb­be­ne­tes, mit mű­vel­tek a vil­lá­mok va­sár­nap éj­szaka Paks lég­te­ré­ben

Ha­tal­mas vi­har­zóna vo­nult át az or­szá­gon teg­nap, el­ké­pesztő erő­vel tom­bol­tak az ele­mek. Rövid idő alatt sok csa­pa­dék hul­lott és ren­ge­teg vil­lám volt lát­ható az or­szág kü­lön­böző pont­jain.

Paks térségét vasárnap késő este érte el a viharzóna. A viharvadászként is ismert fotós, Czakó Balázs itt csípte el azt a különleges pillanatot, mely biztosan ámulatba ejti olvasóinkat is.

A fotós több kilométernyi esős területen vágott át a képért - meg akarta előzni a zivatarfelhőket, hogy száraz terepen exponálhasson. A szélirányt és a felhők mozgását felmérve Tolnából Paks irányába indult, és ezúttal sem tudott hibázni! Elképesztő égi jelenséget sikerült lekapnia.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Lussonium Romkertnél vette elő  kameráját, innen készítette a csodás felvételt. A kép alsó szekciójában sárga színű városi fények láthatók, míg a romkert fölötti peremfelhőket ibolyalilán világítják meg a villámok.

Fotó: Czakó Balázs
Fotó: Czakó Balázs

Peremfelhő akkor alakul ki a zivatarokban vagy azok közvetlen környezetében, amikor a cellákból kifutó és előrenyomuló front a viszonylag meleg, nedves levegőt felfelé kényszeríti.

Kitörni készül az égi háború (Fotó: Czakó Balázs)
Kitörni készül az égi háború (Fotó: Czakó Balázs)

Peremfelhők átvonulásakor többnyire igen erős, viharos, alkalmanként orkán erejű széllökések tapasztalhatók.

(A kép Nikon D810 kamerával készült)

Eközben a címlapon