HOGY MIK VANNAK!

Döb­be­ne­tes mé­retű cse­cse­mőt szült egy orosz nő

Ha nem is vi­lág­re­kord, de a maga ne­mé­ben még­is­csak óri­á­si­nak szá­mít az a cse­csemő, aki egy Da­gesz­táni kis­vá­ros­ban Og­ni­ban látta meg a nap­vi­lá­got. Az óri­ás­baba ter­mé­sze­tes úton szü­le­tett, édes­anyja fáj­da­lom­csil­la­pí­tót sem ka­pott...
  • Szerző: ripost

Az orvosok elképedtek, amikor a babát megmérték, mert 6 kilót mutatott a mérleg. Ilyen még nem volt ezen a szülészeten. Egy 6 kilós újszülött eleve orvostörténeti ritkaságnak számít - egy átlagos, 3-4 hónapos kisbaba súlya szokott ennyi lenni. Az ilyen újszülöttekremondják, hogy makroszómiás, vagyis nagytestű. A statisztikák szerint ezer újszülöttből egy születik 5 kiló fölött. Egy ultrahang vizsgálat tisztább képet ad a baba méreteiről, ám ez a dagesztáni asszony elutasított minden kórházi ellátást. Otthon akarta megszülni gyermekét. Végül rettenetes kínlódását látva a kétségbeesett családtagok vitték be a kórházba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az orvosok megfigyelés alatt tartják az óriásbébit, mert attól tartanak, hogy szülés közben esetleg károsodás érhette.

Egyre több óriásbébi születik

Néhány éve a brit hírügynökségek egy 7 kilós baba születéséről számoltak be. Az anyuka sokkot kapott a tolófájások közben, végül császármetszéssel kellett befejezni a szülést az újszülött hatalmas mérete miatt. Ausztriában a múlt év végén 18 (!) kilós gyereknek adott életet egy túlsúllyal küzdő anyuka - az asszony teste 300 kilós. De ne menjünk a szomszédba! Tavaly ősszel Magyarországon is két óriás bébi  született. Mindkettő fiú, és súlyuk öt kiló felett van.  

A kutatók keresik az okokat

Az orvostudománynak most azt kell megfejtenie, hogy a csecsemők növekedése genetikai okok, vagy esetleg a magzatvédő vitaminok miatt lódul meg. Kérdés továbbá, hogy a terhesség alatti táplálkozás játszik-e szerepet, s ha igen, mekkorát ebben a folyamatban. A legnagyobb dilemma mégis az, hogy hol a határ? Meddig nőhet egy újszülött súlya az anyja életének, illetve a biztonságos szülés veszélyeztetése nélkül?