MEDICINA

Döb­be­ne­tes, ilyen ko­moly be­teg­sé­get okoz a mo­bil­te­le­fon

El­ké­pesztő mér­ték­ben füg­günk az okos­te­le­fo­nunk­tól, enni, aludni sem tu­dunk nél­küle, sőt, sokan a vé­cére is ma­guk­kal vi­szik. A mér­ték­te­len te­le­fo­no­zás azon­ban sok­féle be­teg­ség ki­váltó oka lehet. Ér­de­mes ki­csit lej­jebb szo­rí­tani a te­le­fo­nunk­kal töl­tött időt.

Egy felmérés szerint az emberek többsége ma már alig tud meglenni a mobiltelefonja nélkül: 90 százalékuk a szabad idejében, 75 százalékuk alvásidőben is magánál tartja a készüléket. 80 százalék edzésre is magával viszi, 62 százalék az asztalnál is nézegeti, 60 százalék pedig még a mellékhelyiségbe is telefonnal megy. Pedig a korlátlan telefonozás számos egészségügyi problémát okozhat.

Gerincfájdalmak

Az előrehajló testhelyzet például számos hát- és nyakproblémát válthat ki: már ismert a „telefonnyak” elnevezésű tünetegyüttes, amikor a tartósan lehajtott fej váltja ki a nyaki gerinc fájdalmát. Az ínhüvelygyulladás is gyakoribb a folyton a telefonjukon görgető, levelező emberek körében. De ez nem az egyetlen terület, ahol a telefonozás ártalmas lehet az egészségünkért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Balesetek

Aki sétálás közben is a telefonját lesi, könnyen gödörbe léphet, vagy nekimehet egy lámpaoszlopnak. Vezetés közben pedig még ennyire sem ajánlatos a telefonra figyelni (ráadásul ez tilos is): ilyenkor ugyanis aligha koncentrálunk a forgalomra, ebből pedig akár súlyos közlekedési baleset is lehet.

Szorongás

Kutatások szerint az, aki folyton a telefonján lóg, könnyebben válik szorongóvá. Komoly lelki tüneteket okozhat ugyanis, ha folytonos visszajelzést várunk a barátainktól, ám ezt nem kapjuk meg. A depressziós esetek száma is nőtt, különösen a gyerekek, fiatalok körében, akik az internetes zaklatásnak is ki vannak téve. A felnőtteket pedig mások tökéletesnek mutatott élete lombozza le leggyakrabban.

Elhízás

A technológia fejlődése csökkenti a mozgással töltött időt, így egyre többen válnak az ülő életmód elhízott áldozatává. Az elhízás pedig a daganatoktól a cukorbetegségig számtalan betegség kockázatát növeli.

Alvásproblémák

A telefon képernyőjének kék fénye csökkenti az alvást elősegítő melatonin termelődését, így alvási nehézségekhez vezethet. Az izgalmas videójátékok pedig úgy felpörgetnek, hogy aligha tudunk ellazulni.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Kapcsolati gondok

Egyre többen merednek a telefonjukra ahelyett, hogy a társaságukban levőkkel, a párjukkal, a gyerekeikkel beszélgetnének. Ez óhatatlanul kapcsolati problémákhoz vezethet, ráadásul a gyerekeknek is rossz példát adunk vele.

Figyelemzavar

Ha telefonon olvasunk valamit, a folyamatosan érkező új impulzusok elvonják a figyelmünket, így egyre kevesebb ideig tudunk odafigyelni a fontos dolgokra.

Így szokj le!

Tedd fel magadnak a kérdést: vajon hol tartod a telefonodat éjszaka, vagy amikor épp az autóban ülsz? Hogy érzed magad, ha a nyaralóhelyen nincs wifi, vagy a munkahelyed letiltja a közösségi oldalak nézegetését munkaidőben? Vajon előveszed a telefonodat az étteremben, vagy akkor, ha a családoddal vagy? Ha úgy veszed észre, hogy túlságosan átvette az életed felett az uralmat a telefon, érdemes kicsit visszafogni a használatát. Például legyenek olyan időszakok, amikor egyszerűen elérhetetlen vagy, kikapcsolod a mobilinternetet és a wifit is. Amikor szemtől szemben beszélgetsz valakivel, ne vedd fel a telefont, és ne válaszold meg az üzeneteket. A hálószobából zárd ki a telefont, sőt, hozz „törvényt” arról, hogy este tízkor mindenki kikapcsol mindent. Munkaidőben pedig egyáltalán ne használd magáncélra – ennek a főnököd is örülni fog! És a legújabb modellre sincs szükség, elég egy régebbi, kisebb teljesítményű darab.