MEDICINA

Döbbenetes: Így hizlal a mobiltelefon

Aki naponta több órát is eltölt a telefonjához ragadva, annak komoly esélye van arra, hogy elhízzon. Ráadásul a túlzott telefonhasználat más egészségtelen szokások kialakulását is elősegíti.
  • Szerző: Ripost

Egy új kutatás szerint azokat az egyetemistákat, akik naponta 5 órát is a telefonjukon való játékkal töltenek, 43 százalékkal nagyobb eséllyel fenyegeti az elhízás. A telefonfüggő diákok ráadásul több cukros üdítőt, gyorsételt és cukorkát fogyasztanak, mint azok, akik kevesebbet lógnak a mobil képernyőjén.

A kolumbiai kutatás szerint ráadásul a telefonhasználat az alváshiány miatt egész éjszakára felboríthatja az anyagcserét, és az önkontrollra is károsan hat. Ezek pedig mind az elhízás kockázati tényezői.

A Simón Bolivar egyetem kutatói szerint az orvosoknak komoly kockázati tényezőként kellene értékelniük a gyakori telefonhasználatot. A vizsgálatban több mint 1000 egyetemista fiú és lány vett részt 2018 júniusa és decembere között. A résztvevőknek nyomon követték a napi telefonhasználatát, ez pedig arra utalt, hogy a legalább napi 5 órán át telefonozó fiatalok 43 százalékkal nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak, mint kevésbé telefonfüggő társaik. Õk voltak azok is, akik gyakrabban fogyasztottak cukros italokat, gyorsételeket, viszont a fizikai aktivitásból rendszeresen kimaradtak. A túlsúlyos fiatalok 25 százaléka, míg a súlyosabban elhízottak 5 százaléka sok időt töltött a telefonjával. A telefonhasználat és az elhízás kapcsolata különösen a nőknél volt nyilvánvaló, ők kétszer olyan valószínűséggel voltak túlsúlyosak, és kicsivel nagyobb valószínűséggel elhízottak, mint férfi társaik.

Vagyis korábbi kutatásokhoz hasonlóan ismét bebizonyosodott, hogy a túlzott telefonhasználat ülő életmódhoz, és rossz étrendi döntésekhez vezethet. Egy korábbi vizsgálat szerint már csak azért is, mert az, hogy a telefon használata közben többfelé figyelünk, már eleve rontja az evéssel-ivással kapcsolatos önkontrollunkat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?