INSIDER

Döb­be­ne­tes ered­ményre ju­tot­tak a ku­ta­tók a fáj­da­lom­csil­la­pí­tók­kal kap­cso­lat­ban

Nem csak szív­ro­ha­mot, agy­vér­zést és magas vér­nyo­mást okoz­hat­nak egyes nép­szerű, vény nél­kül kap­ható fáj­da­lom­csil­la­pí­tók - aho­gyan arról a Ri­post 2017 szep­tem­ber 2-án be­szá­molt. Az Ame­ri­kai Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia fo­lyó­ira­tá­ban meg­je­lent ku­ta­tási ered­mény sze­rint az ibu­pro­fen ha­tó­anyag más, kulcs­fon­tos­ságú egész­ség­ügyi te­rü­le­ten is ko­moly ve­széllyel fe­nye­get.
  • Szerző: N.E.

A nőket figyelmezteti az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók tájékoztatója: a tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet. Ám az új kutatási eredmények szerint nem csak átmenetileg, és nem csak a nőknél!

Az Amerikai Tudományos Akadémia szaklapjában megjelenő tanulmány arra figyelmeztet: a férfiaknak is vigyázniuk kell az ilyen tablettákkal, mert tartós szedésük csökkenti a termékenységüket. Ráadásul tudjuk, hogy a férfiak fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a nőké, akiket az evolúció alkalmassá tett a szülési fájdalmak elviselésére, így a teremtés koronái nyakra-főre kapkodják be a fájdalomcsillapítót.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor
A patikába több nő jön, mint férfi, de tudjuk, hogy a férfiak számára is a párjuk szerzi be a gyógyszert

– mondta a -nak dr. Simon Norbert gyógyszerész.

Fotó: Markovics Gábor

"Nálunk a legsűrűbben az ibuprofen hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket keresik, főleg az Algoflex és az Advil fogy, de a Nurofent és Ibumaxot is nagyon viszik. Biztos, hogy ebben szerepük van a reklámoknak. Sajnos az emberek akkor is ezeket szedik, amikor nem éppen a fájdalomcsillapító a legjobb megoldás: például köhögésre vagy ízületi fájdalmakra. Ráadásul sokan lusták elmenni az orvoshoz receptet kérni, ezért inkább bejönnek, és veszik azt, ami recept nélkül kapható, meg amiről úgy gondolják, hogy gyorsan segít rajtuk. A vevőink ötöde biztosan vesz fájdalomcsillapítót."

Fotó: Markovics Gábor

Arról, hogy egy urológus, andrológus szakember szerint mikortól kell aggódni a férfiaknak, hogyan zajlott pontosan az amerikai kutatás, és jelenleg hány meddő pár él Magyarországon, a pénteki napilapban olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!