NAPI UFÓ

Döb­be­net a Har­var­don: még­is­csak ide­gen űr­hajó lehet a gi­gá­szi üs­tö­kös

Úgy tűnik, még­sincs min­den rend­ben a 2017 ok­tó­be­ré­ben fel­fe­de­zett Ou­mu­a­mua el­ne­ve­zésű üs­tö­kös­sel, ami a csil­lag­közi tér­ből ér­ke­zett a Nap­rend­sze­rünkbe.

Ahogy azt korábban a napiufo.hu megírta, eddig azt gondolták a csillagászok, hogy aszteroida, végül az üstökösök közé sorolták a szokatlan alakú, 400 méter hosszú, inkább egy óriási szivarszerű űrhajóra hasonlító objektumot. A maga nemében teljesen egyedülálló dologról van szó, mert eddig még nem figyeltek meg ilyen, a csillagközi térből érkező ősi objektumot. A szenzáció néhány hónap múlva elült, mert bár érdekes, de a Földet nem fenyegette, és a formáján kívül nem is nagyon tudtak róla túl sok szenzációs dolgot kideríteni. Legnagyobb sebessége a Nap közelében volt, amit 2017. szeptember 9-én ért el, ennek értéke 314 640 km/h volt. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A napokban azonban a csillagászok lepődtek meg a legjobban, amikor a megjelenése óta szemmel tartott objektum a Naptól távolodva pályát módosított, és egy kicsit rákapcsolt. Ilyet egy egyszerű üstökös a tudomány mai állás szerint nemigen tesz. A Harvard kutatói előálltak egy teóriával, miszerint talán tényleg mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.

„Azt ugyan nem állítják, hogy direkt a mi megfigyelésünkre küldött szonda lenne, de a pályaadatok elemzéséből arra jutottak, hogy az Oumuamua viselkedéséért egy napvitorla lehet felelős. Az ilyen meghajtás ismert a földi űrkutatás számára, noha még gyerekcipőben jár. A technológia lényege, hogy egy nagyon vékony hártya a csillag fényének nyomását felhasználva gyorsítja az űreszközt, épp úgy, mint egy sima vitorla." – írja a HVG.hu.

A röppályán kívül az „üstökös” színképe is erősíti a kutatók elméletet, mivel az Oumuamua nagyon sok fényt ver vissza, ami fémes anyagra utalhat.

Úgy tűnik, ez egyszer az UFO-vadászok és a kutatók egyetértenek valamiben.