LEHÚZÁS

Di­gi­tá­lis láz­mé­rőd van? Dobd el! Még min­dig a hi­ga­nyos a leg­jobb!

Ha va­laki be­lá­za­so­dik, és meg sze­retné mérni mennyire, akkor az lenne az alap, hogy a láz­mérő hi­te­les in­for­má­ciót ad. Ki­de­rült azon­ban, hogy ma­nap­ság ez nem így van. Leg­alábbis mióta a hi­ga­nyos láz­mé­rőt 2009-ben az EU be­til­totta!
  • Szerző: M. Elek

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség számos panasz nyomán a lázmérők tesztelésébe fogott. A digitális lázmérőket nézték meg: a patikákban és a drogériákban kapható márkák közül választottak ki nyolcféle terméket. Beszereztek hajlékony végűt, és 10 másodperces merést ígérőt is, valamint egy higanyos mérőre emlékeztető darabot is, amely galliummal mér, szintén a hőtágulás elve alapján.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vizsgálat során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a lázmérők mérési eredményei mennyire térnek el egymástól, illetve a hagyományosnak tűnő fajtától.

A tesztalanyon összesen kilenc lázmérőt (7 digitális, és 2 hőtágulásos, higanyos és galliumos) próbáltak ki egymás után. A beteg ülő helyzetben, mozgás nélkül használta egymás után a hőmérőket 3-3 percig, ügyelve arra, hogy fizikai aktivitás ne befolyásolja az eredményeket. A nem digitális lázmérőket pedig lerázták 35,5 Celsius-fok alá.

Fotó: 123RF

"Az eredmény elkeserítő"– írta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mérések ugyanis megegyeztek a korábbi fogyasztói panaszokkal. Ugyanazon lázmérőt többször használva ritka volt, hogy a mért számok egymással megegyeztek. A gyorsmérési (10 mp-es) funkcióval rendelkező lázmérőknél a 10 másodpercnél mért érték sokkal elmaradt a hagyományos eszközzel mérttől.

Az eredmények végül rendkívül széles skálán szóródnak. A legmagasabb értéket a higanyos lázmérő adta, ismételt mérés esetében is (36,9 °C), legalacsonyabbat pedig a Juva Pharma (36,1 °C). Ez 0,8, vagyis majdnem 1 Celsius-fokos eltérést jelent.

(Fotó: Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség)
(Fotó: Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség)

A folyadékos hőtágulás elvén alapuló, a higanyos lázmérőre hasonlító galliumos mérőeszközön (Geratherm) mért szám (36,8 °C) esett a legközelebb a higanyos mérési eredményéhez, tehát a szakemberek inkább ennek a használatát javasolják a már nem kapható higanyos hőmérők helyett.

Eközben a címlapon
Ennek ellenére például a kórházakban is az olcsó, digitális hőmérőket használják, pedig még a nővérek és az orvosok is tudják, hogy nem megbízhatóak.

Forrás: febesz.eu/portal/