OLDALVONAL

Egy fel­té­tel­lel lenne ma­gyar ka­pi­tány Dár­dai

Így is ala­kul­ha­tott volna? Szá­za­dik Bun­des­liga-meccse ap­ro­pó­ján be­szélt erről a Her­tha ma­gyar edzője.
  • Szerző: vav

A jubileumáról és a teveiről, de a múltról is beszélt Dárdai Pál a Kicker futballmagazinban. Az apropót az adta, hogy a Hertha magyar vezetőedzője a 100. Bundesliga-meccsén vezényelte a csapatát az RB Leipzig ellen idegenben megnyert német bajnokin.

Dárdainak korai volt a berlini kinevezése, mégis jól sült el
Dárdainak korai volt a berlini kinevezése, mégis jól sült el
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Szívesen megjavítanám Helmut Kronsbein klubrekordját, aki 1966-tól 1974-ig 212 mérkőzésen ült a kispadon, nagyon szép lenne. Edzőként azonban sohasem tervezek hat hétnél tovább"

- jelezte Dárdai, hogy szívesen nyitna új korszakot a berlini klubnál, noha a 2015 februári kinevezésekor nem is akart vezetőedző lenni.

Más volt a tervem, de a klub így akarta. Ha rosszul sült volna el a dolog, valószínűleg még ma is a magyar válogatott edzője lennék

- mondta a fiatal szakember, aki akkoriban a Hertha ificsapata mellett már nemzeti együttesünket is vezette.

Ha bukott volna a Herthánál, még mindig magyar kapitány lenne?
Ha bukott volna a Herthánál, még mindig magyar kapitány lenne?
Fotó: AFP

Utóbbi posztjáról azonban rövidesen le kellett mondania, hogy teljes erőbedobással imádott német klubjáért dolgozzon.

"Talán korai volt ez a lépés az edzői karrieremben. Nagy volt a kockázata annak, hogy azonnal kisiklik a Bundesliga-pályafutásom. A menedzser (korábbi csapattársa, Michael Preetz - a szerző) azonban rábeszélt, a segítségemet kérte, és a játékosok is hallgattak rám."

Eközben a címlapon

Dárdai elmondta: előfordulhat, hogy ráunnak a berlini egyesületnél, de "végső soron mindig a játékosok döntik el, hogy meddig marad az edző".

A berliniek magyar klublegendája 1997 elején került labdarúgóként a Herthához, amelynek színeiben klubcsúcsot jelentő 297 meccsen lépett pályára. Edzőként pedig már 100-nál jár. Az első, csonka félévben nagy nehezen benntartotta a kiesőhelyen átvett berlinieket, aztán a 7., majd a 6. helyre (és mindkétszer nemzetközi kupaszereplésig) vezette őket. Idén a jelentős fiatalítás mellett a 10. helyen telel a Dárdai-csapat.

"Ha pedig egyszer már nem olyan nagy kedvvel megyek dolgozni, akkor szólok a menedzsernek és elköszönök a Herthától. Jelenleg azonban töretlenül élnek az álmaim, azaz a kupadöntőbe és a Bajnokok Ligájába kerülés"

- hangsúlyozta Dárdai Pál.