FÜLES

Cze­i­zel Endre nem is sej­tette, hogy vég­ren­de­lete ek­kora vi­hart kavar

A pro­fesszor úgy halt meg, hogy biz­tos volt benne, gye­re­ke­i­nek sem­mi­lyen anyagi gond­juk nem lesz. Hi­szen vég­ren­de­le­té­ben min­dent pon­to­san leírt. Nem is sej­tette, hogy fe­le­sége és sze­re­tője ennyire nem jön­nek ki egy­más­sal, és ha­lála után kitör a há­ború.

Czeizel Endre végrendelete körül hatalmas botrány tört ki az elmúlt hetekben, amely okirat állítólag el is tűnt. A professzor felesége és szeretője a hírek szerint nem tudnak megegyezni az örökségen, a kusza családi szálak miatt pedig jogilag igencsak bonyolult ügyről beszélhetünk.

A professzor azonban halála előtti utolsó interjújában nyilatkozott a HOT!-nak anyagi helyzetéről és arról, pontosan hogyan tervezi, ha ő már nem lesz. Fogalma sem volt róla, hogy a felesége és szerelme, Dóri, ennyire nem kedvelik egymást, halála után összevesznek a hagyatékon, és mindennek a gyerekek isszák majd meg a levét.

EZT OLVASTAD MÁR?

"98 ezer forinttal mentem nyugdíjba, ami mostanra 175 ezer forint lett. Erre jön még rá az Akadémiától 70 ezer"- mesélte a HOT!-nak a professzor, aki azt is elmondta, hogy ezt a pénzt a felesége kezelte.

"Apaságit nem tudtam fizetni, de valahogy gondoskodni kellett Dóriról és Andrisról, most pedig már Fanniról is. Óriási szerencsém volt, mert a külföldi előadásaimért nagyon jól fizettek. A napidíjam 1500 svájci frank volt, ami itthon egy egész jó havi fizetésnek felel meg. Ebből a mellékesből tudtam támogatni Dórit és a gyerekeimet.

Végrendelkeztem, és tudom, hogy ha már nem leszek, nekik sosem lesz anyagi gondjuk"

- mondta akkor Czeizel.

Úgy tűnik azonban, hogy a végrendeletnek nyoma veszett, így nem lehet tudni, mikor kerülhet pont az ügy végére. Egy örökösödési joggal foglalkozó ügyvéd szerint ebben a helyzetben döntő tényező lehet a professzor által tett apasági nyilatkozat, mert ha létezik ilyen, akkor teljesen mindegy, ki a vér szerinti apa. Ebben az esetben ugyanis a házasságon kívül született gyerekeket is megilleti az örökség.

Eközben a címlapon