HŰHA

Ezért nem kapta meg Cze­i­zel Endre a Nobel-díjat!

Nem az lett, ami sze­re­tett volna, és a Nobel-díjat sem kapta meg. A ge­ne­ti­kus úgy gon­dolta, élete egy pont­ján tönk­re­tet­ték.

Sok öröm, de sok keserűség is érte kalandos élete során Czeizel Endrét. Bár komoly sikereket is elért, legnagyobb álmai beteljesületlenek maradtak.

"Nem az lettem, ami szerettem volna. Nem lettem focista, történész, szülész-nőgyógyász, kromoszómakutató, Nobel-díjas...

Mégis sok mindent elértem, olyasmiket is, amiket nem is reméltem." - írja önéletrajzi könyvében a kissé csalódott genetikus. Pedig válogatott focista volt, csak aztán egy májgyulladás tönkretette sportkarrierjét. Egyszer pedig a Nobel-díjtól is karnyújtásnyira volt.

"1991-ben Washingtonban a VIII. Humángenetikai Világkongresszuson az amerikai egészségügyi miniszter meghívott egy beszélgetésre. Azt mondta, szerinte a magzatvédő vitaminokkal sok százezer magzat fejlődési rendellenességeit lehet megelőzni. Szeretnék, mondta,

ha ezért a Nobel-díjat Smithells professzorral - akinek az ötlete volt a vitamin - közösen megkapnánk"

- mondja Czeizel. A Nobel-díjat a Kennedy-díj előzte volna meg, ám Czeizel Endre már ezt sem kaphatta meg. Czeizel a Népszabadság egyik újságírójának elárulta a hírt, ami aztán meg is jelent, csak hogy az Alfa Szövetség (ez egy önkéntesekből álló magyar egyesület, amely az magzati élet védelmére jött létre) értesítette a Kennedy családot, hogy Czeizel Endre valójában emberkereskedő. "Inkább nem mentem el a díjátadásra. Időközben Smithells professzor is meghalt.

Ezek után a Nobel-díj már szóba sem kerülhetett."

Czeizel keserűen úgy fogalmaz, hogy örülhetnek azok, akik tönkre akarták tenni. "Részben sikerült nekik."

Eközben a címlapon