MANI

A nagy csokimikulás-teszt: itt az igazság!

Szíra (7), Maja (8) és Lili (8) önkéntesen vállalta, a Ripost tesztereinek szerepkörét. Saját és szüleik felelősségére vettek részt a különös kísérletben. Kutatásunk célja az volt, hogy megtudjuk, a gyerekek szerint mely csokimikulások szereznek valódi örömöt és élvezetet.
  • Szerző: RIPOST

Hatalmas volt a csokimikulás felhozatal az üzletekben, sőt, még az ünnep elmúltával sem kerülnek le a polcokról. A %% az egyik áruházláncban található mindenfajta mikulásból vásárolt, hogy kíméletlen zsűri mondjon róluk véleményt.

Hét csokimikulást teszteltek a gyerekek, mind más-más gyártótól származott. Semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk a csokikat, csak az íz és az állag alapján osztályozták őket. Az alkalmi bíróság pedig nem tétovázott, tört, kóstolt és ítélt. Kiválasztották a számukra legkedvesebbet és azt is, amire biztosan nem vágynak a puttony mélyéről.

A mikulások gyártói:
- Riegelein
- Boci
- Milka
- Smarties
- Kinder csoki
- Chocco Garden
-  Foltin Étbevonós

Az alkalom szülte zsűri tagjai első körben óriási lelkesedéssel vetették magukat a kóstolásba. Azonban hamar megfeküdte gyomrukat a sok szakállas.

Az eredmény egyöntetű lett: a legjobb a Kinder mikulás, a legrosszabb pedig a Foltin Étbevonós mikulás.

„Romlott, lejárt csokiíze volt, és ha lett volna mellettem egy kuka, akkor én tuti kidobtam volna” - mondta Lili a Foltinról.

A dobogó második fokán a Chocco Garden állt, a harmadik pedig a Milka lett.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A címke alapján tájékozódhatunk, a csokoládétartalom ugyanis nagymértékben meghatározza a minőséget. Érdemesebb a magasabb kakaótartalmú mikulást választani. A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó szárazanyagot, amelyből legalább 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak, és kakaóvaj is kevesebb benne.

Mennyi csokit ehetnek a gyerekek?

Az egészséges táplálkozásban az édesség és a csokoládé fogyasztása nem tilos, de nem lehet  a napi étkezés része. Hetente kétszer, nem a főétkezések helyett, kis mennyiségben beilleszthető az étrendbe. Arra azonban figyeljünk, hogy a csoki mellett almát, mandarint és mogyorót is tartalmazzon a mikuláscsomag.

És ezeket olvastad már?