MEDICINA

Cso­da­ba­bá­kat szült ez a nő, az or­vo­sok nem lát­tak még ilyen el­ké­pesztő ese­tet

A 20 éves anyuka egy hó­nap­pal kisfia szü­le­tése után ik­rek­nek adott éle­tet. De vajon ho­gyan le­het­sé­ges ez? Az or­vo­sok is ér­tet­le­nül áll­nak az eset előtt.

A 20 éves bangladesi nő februárban szülte meg koraszülött kisfiát – és fogalma sem volt róla, hogy még mindig várandós. Arifa Sultana babája már jól volt, amikor az anyát erős hasi fájdalmakkal kellett kórházba szállítani. Az orvosi vizsgálatnál pedig kiderült, hogy a nőnek két méhe van: az egyikben hordta ki a februárban született kisfiút, míg a másikban ikrek fejlődtek. Az uterus didelphys ritka állapot. Ilyenkor a nő magzati fejlődésekor az eredetileg két csőből álló méh nem egyesül, ahogy annak elvileg történnie kellene, hanem két külön szervet képez.

Arifa Sultanán az orvosok a felfedezést követően sürgősségi császármetszést hajtottak végre, és így segítették világra a kisfiút és a kislányt. Ma már mind a három gyerek, és édesanyjuk is egészséges, ugyanakkor volt olyan orvos, aki azt nyilatkozta: még sosem találkozott ilyen esettel, nagyon meglepte Arifa második szülése. Arifa és férje viszont áldásnak tartja a három babát, és bár szerény körülmények között élnek, mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbbet adják nekik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?