FAZÉK

Csirkét grillezel? Most figyelj, összeszedtünk 6 különböző pácot

Itt a grillszezon, indulhat a verseny: ki készíti a legfinomabb pácot? Mindenkinek van egy jól bevált receptje. Most mégis arra biztatunk, hogy az alábbi receptekből, minél többet próbálj ki. Jó kísérletezést!

 

Itt a nyár, végre itt a grill szezon.

Remek, ha van egy jól bevált pácod, amivel bármikor biztos sikert aratsz. Ám unalmas  lenne a húst mindig ugyanúgy elkészíteni. Különösképpen a nem túl jellegzetes ízű csirkét érdemes bátran fűszerezett páccal izgalmassá tenni.

Bármelyik pácot összedobhatod pár perc alatt, a marinálásra ellenben ne sajnáld az időt. Hagyd a csirkét a lében egész éjszakára, úgy sokkal intenzívebb lesz az íze.

1. CITROMOS - FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB

Hozzávalók:

  • ½ csésze csirke alap lé
  • 2 ek olíva olaj
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 2 gerezd fokhagyma, törve
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 tk szárított oregánó
  • ½ tk szárított kakukkfű
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 90 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkecomb
  • 1 ½ ek olaj

Elkészítés:

  1. Keverd össze a csirkeleves alaplét a fűszerekkel.  
  2. Egy nagy tálban (vagy cipzáras tasakban) jól kombináld össze a csirke darabokat a fűszeres csirkelével. Legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára hagyod pácolódni a húst. Időnként keverd újra, hogy mindenütt jól átjárják az ízek. Hagyd lecsepegni.
  3. Öntsd az olajat a grill serpenyőbe, és közepes-magas fokozaton, oldalanként 4-5 perc alatt süsd aranybarnára, puhára.

2. CSIRKESZÁRNYAK PIKÁNS BUFFALO PÁCBAN

Előkészítés: 5 perc, sütés: 10 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 csirke mell
  • 3ek olíva olaj, kettéosztva

Fűszeres páchoz:

  • ¼ csésze Frank’s  Red Hot  buffalo csirkeszárny szósz
  • 2 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk chili paprika
  • 1 tk só
  • ½ tk őrölt kömény
  • ½ tk füstölt paprikapor
  • ½ tk hagyma por

Mázhoz:

  • egy kevés, félretéve a pácból
  • 1 ek méz
  • 1 ½ tk citromlé

Elkészítés:

  1. Keverd össze a fűszeres pác hozzávalóit. Vegyél ki belőle ¼ csészényit, és adj hozzá 2 ek olívaolajat. Egy tálban (vagy  zárható zacskóban) pácold be vele a csirkeszárnyakat. 2 órára (vagy 1 éjszakára) tedd a hűtőbe.
  2. A maradék pácban keverd el a mézet és a citromlevet. Tedd hűtőbe. A sütés előtt szobahőmérsékleten hagyd felengedni 15-30 percet.
  3. Serpenyőben: Forró, ragadásmentes serpenyőben pirítsd barnára az egyik oldalát (3-5 perc). Fordítsd meg, takard le, vedd le közepesre a hőt, és pirítsd a másik oldalát 5-7 percig.
  4. Grill tepsiben: A felengedett húst helyezd a kiolajozott sütőbe, és közepes tűzön pirítsd oldalanként 5-7 percig.
  5. Kivéve hagyd pihenni 5 percet, majd szeleteld fel, és kend meg a mázzal.

 

3. MÉZES - SZÓJASZÓSZOS CSIRKECOMB

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 6 csirkecomb
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ½ ek gyömbér, összezúzva
  • ½ tk szezámmag

Elkészítés:

  1. Egy cipzáras zacskóban keverd össze a mézet, szójaszószt, fokhagymát, gyömbért. Tedd bele a csirkét, és jól kombináld össze. Zárd le, és nyomd ki belőle a levegőt. A hűtőbe téve hagyd pácolódni 1 órát.
  2. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  3. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd rá a csirkéket. Told a sütőbe 25-35 percre. Sütés közben 10 percenként kend meg a maradék páccal.
  4. Ha már belül puha, kapcsold be a grill funkciót, és pirítsd ropogósra még 3-5 percig. Kiszedve szórd meg szezámmaggal.

 

4. CITROMOS - ZÖLDFÛSZERES SZÓSZ

Hozzávalók 2 csészényihez:

  • 1 mogyoróhagyma, meghámozva, durvára vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, megtisztítva, szétnyomva
  • 1 csokor petrezselyem, durván összevágva
  • 1 csokor menta, durván összevágva
  • 1 csokor korianderzöld, durván összevágva
  • 2 citromnak a héja lereszelve, leve kinyomva
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1 tk só
  • 2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk (vagy több) piros paprika pehely

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat konyhai robottal keverd el, majd a hűtőben hagyd az ízeket összeérni (1 óra).
  2. 15 perc alatt elkészül, és 1 hétig eláll a hűtőben. Felhasználhatod ez alatt az idő alatt több fajta ételhez is: pácként halhoz, sertéshez, tofuhoz.  Meghintheted vele az elkészült roston sült csirkét, de akár salátadresszingnek is kiváló.

5. MARINÁLT CSIRKE A LEGFINOMABB SZÓSZBAN

Hozzávalók 8 adagra:

  • ½ csésze olívaolaj
  • ¼ csésze frissen facsart citromlé
  • 1 ek darált fokhagyma
  • ¼ csésze balzsam ecet
  • ¼ csésze szójaszósz
  • ¼ csésze Worcester szósz
  • 1/3 csésze barna cukor
  • 2 tk olasz fűszerkeverék
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 tk kóser só
  • 1 tk fekete őrölt bors

Elkészítés:

  1. Töltsd az összes hozzávalót egy cipzáras műanyag tasakba. Zárd le, és jól rázd össze. Ha egy tálban készíted, alaposan keverd el.
  2. Helyezz 130-140 dkg előkészített (kicsontozott, lebőrözött) csirkemellet vagy combot a szószba, és hagyd pácolódni 1-12 órát a hűtőben.
  3. Grillezd a kedvenc módszereddel.

Aki gyakran sütöget a kerti grillen, annak szüksége lesz egy kis változatosságra. Most 4 fajta plusz fűszer- kombinációt mutatunk, melyet az imént részletezett marinált szószhoz keverhetünk.

Variációk:

Csípős: bolondítsd meg csípős paprika pehellyel

Zöld fűszeres: gazdagítsd a szószt ¼ csészényi friss, vágott zöldfűszerrel (kakukkfű, zöldhagyma, rozmaring, petrezselyem).

Ázsiai: olívaolaj, pirított szezám olaj, lime leve, szója szósz, barna cukor, zúzott gyömbér, zúzott fokhagyma keveréke adja meg az egzotikus ízt.

Mexikói: lime leve, olívaolaj, cukor, kóser só, őrölt kömény, préselt fokhagyma, füstölt paprika, hagyma por, chili paprika por egy kis vízzel elkeverve.

Tipp:

A pácot 3 nappal a tervezett marinálás előtt készítsd el . Tárold a hűtőben.

 

A grill partik igazi sztárja a nyárson sütött csirke, finom zöldségek társaságában pirulva. Most egy különleges, teriyaki pácos hawaii receptet árulunk el.

HAWAII TERIYAKI CSIRKE NYÁRSON

Előkészítés: 15 perc, sütés: 10 perc

Hozzávalók:

  • 4 kicsontozott, lebőrözött csirkemell, 2.5 cm-es kockákra vágva
  • ½ csésze barna cukor
  • ½ csésze szójaszósz
  • ¼ csésze ananászlé
  • 2 gerezd fokhagyma, darálva
  • ¼ tk őrölt bors
  • ½ tk só
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 ek víz
  • 1 db piros színű kaliforniai paprika 2.5 cm-es darabokra vágva
  • 1 db sárga színű paprika (mint előbb)
  • 1 db zöld színű paprika (mint előbb)
  • 1 lila hagyma, 2.5 cm-es kockákra vágva
  • zöld hagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy nyeles lábasban keverd össze a barna cukrot, szójaszószt, ananászlevet, fokhagymát, borsot és sót. Egy kis tálban elegyítsd a vizet és a kukoricakeményítőt. Lassan adagolva kavard a barna cukros keverékbe.
  2. Hozd forrásba, majd főzd 1-3 percig, míg elkezd besűrűsödni. Vedd le a tűzről. ¼ csészényit merj ki belőle, és tedd félre.
  3. Szórd a csirkedarabokat a lábasba, és letakarva tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
  4. A pácolt csirkedarabokat a paprikákkal, hagymával, ananásszal vegyesen tűzd fel kis nyársakra.
  5. Grillezd 8-10 percig, míg a hús meg nem puhul.
  6. Tálaláshoz húzd le a grillezett finomságokat a nyársról, hintsd meg a félretett páccal, és szórd meg durvára aprított zöldhagymával.