OTTHONKA

Cse­re­pes hor­ten­ziát kap­tál? Mu­tat­juk, mit kell vele tenni!

Nem csak a sze­ren­csés kert­tu­laj­do­no­sok tart­hat­nak hor­ten­ziát. Ha gon­do­san vá­lasz­tod ki a he­lyét, rend­sze­re­sen ön­tö­zöd, pá­rá­sí­tod, a la­ká­sod­ban is örül­hetsz neki. Ki­csit hisz­tis, ha arról kér­de­zed, mennyire sze­reti a vizet, de azért kis oda­fi­gye­lés­sel meg­nyer­he­ted ma­gad­nak.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hortenzia főleg kint, a szellős kertben érzi jól magát. De hogy gondozzuk, ha nincs kert, és egy pőre cserépben kell boldogulnia? Ott is tarthatod, csak el kell találni a számára legkedvezőbb feltételeket.

Mit szeret a hortenzia?

Cserép: Dús gyökeret ereszt, ezért érdemes egy kényelmes, nagyobb méretű agyagcserépbe átültetni. A cserép alján nagy vízkivezető nyílás legyen, hogy a kifolyó víz szabad utat kapjon.

Fényviszonyok: Szereti a világos, de nem napfényes helyet. Inkább legyen árnyékos, bár nem sötét a környezete. Keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezd.

Levegő páratartalma: Már nincs erős fűtés, egyszerűbb biztosítani, hogy ne legyen száraz a levegő. Ő ugyanis inkább a párás klímát kedveli. Eredeti élőhelye Japánban és Kínában a folyók partján található.

Öntözés: A latin neve, a Hydrangea „sok víz”-et jelent, és nem véletlenül kapta. Bőséges öntözést kíván, hisz rengeteget párologtat a szirmokon, leveleken keresztül. Ezt mind pótolni kell. Ha véletlenül elmaradt az öntözés, és a növényt összeesve, leveleit lekonyulva találod, azonnal állítsd cserepestől egy nagy tál vízbe. Megszívja magát az éltető elemmel. A pangó víztől ellenben a levele elrohad, ezért azt később öntsd ki alóla.

Eközben a címlapon

Víz hőmérséklete: Öntözővíznek csak állott, langyos vizet használj. A hideg víz sokkot okoz neki, melynek levélsárgulás lehet a következménye.

Hőigénye: A hűvösebb, 15-20 fokos levegő jobbat tesz neki. Szereti a jól szellőző helyet. Tedd olyan ablak közelébe, mely gyakran van nyitva.

Ápolás: Az elnyílt virágok nem csak csúfítják a látványt, de megfosztják az életerejétől is. Vágd le őket. Ezzel lehetőséget adsz a virágnak, hogy minden erejét a bimbók fejlesztésére koncentrálja.