FAZÉK

Csa­vart rán­totta az új őszi őrü­let

Min­den napra egy tojás... Lá­gyan vagy tü­kör­to­jás­ként ké­szí­ted el, eset­leg rán­tot­tá­nak, egy idő után már rá­nézni sem bírsz. Pedig táp­láló, lak­tató, fe­hér­je­dús étel, kár lenne el­hagyni. Most olyan mód­szert mu­ta­tunk, ami­vel ismét meg­kí­ván­ha­tod ezt a nagy­szerű ételt. Az il­lata, az íze, az ál­laga is mennyei és mi­lyen szu­pe­rül néz ki. Csak úgy kí­nálja magát, csi­nos kis sze­let­kékre vágva

A tojás az egyik legősibb ételünk. Laktató és kitűnő fehérjeforrás. Mivel szinte minden reggel az asztalra kerül, egy idő után igazán unalmassá válik. Érdemes kísérletezni újabb és újabb módszerekkel, hogyan újíthatod meg az élményt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ez a csavart rántotta látványra és ízre is újdonságként hat.

Próbáld ki!

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 3 friss, tanyasi tojás
  • ¼ tk kóser só
  • ½ tk hideg víz
  • 2 ek sótlan vaj, két részre osztva
  • 1 csipet cayenne paprika vagy fehér bors

Elkészítés:

1. Egy mély tálban, kézi habverővel verd föl a tojásokat a sóval és vízzel. Hogy tökéletesen elkeveredjen, a művelet eltart 1-2 percig. Habos tetejű, folyékony állagú lesz.

2. Egy serpenyőben forrósíts fel közepes hőmérsékleten másfél evőkanálnyi vajat. Mielőtt sercegni kezd, öntsd bele a tojást. Folyamatosan kavargasd egy hőálló spatulával, körkörös mozdulatokkal. A széléről terelgesd befelé a gyorsabban átsült részeket. Közben állandóan rázogasd is a serpenyőt, hogy a rántotta egyenletes legyen.

Fotó: 123RF

3. Vedd alacsonyra a hőt. A spatulával simítsd el a még folyós részeket a megszilárdult területre. Amikor még lágy, de már nem folyós, jöhet a hajtogatás.

Eközben a címlapon

4. A spatulával egyik oldalról a másikra görgesd fel a rántottát. Az utolsó hajtást az ellenkező oldalról végezd. Így a tekercs a serpenyő egyharmadára fog kerülni.

Fotó: 123RF

5. Még nincs kész! A maradék vajat ejtsd a tekercs mellé. Miközben olvad, finoman terelgesd a tojás alá, és kend meg vele a tetejét is. Így kapsz extra finom ízt.

6. Úgy helyezd a tányérra, hogy a sima felülete legyen felül. Hintsd meg tetszés szerint egy kis cayenne paprikával vagy fehér borssal.

Fotó: 123RF

7. Ha ízlett, készítsd el a kedvenc töltelékeddel is. További variációkat kapsz.