INSIDER

Po­fát­lan csa­lókra fi­gyel­mez­tet­nek: beteg gye­re­kek­nek gyűj­te­nek

Va­ló­já­ban azon­ban szó sincs szen­vedő gye­re­kek­ről vagy mű­té­tek­ről, a csa­lók a nagy­lelkű em­be­rek pén­zére haj­ta­nak.
  • Szerző: Ripost

Az elsősorban Baranya megyében garázdálkodó telefonos csalók azt használják ki, hogy beteg gyerekeket senki sem fosztana meg a támogatási lehetőségtől. Ezért a bűnözők orvosnak adják ki magukat a hívás során, és azt állítják, súlyos beteg gyerekek sürgős, külföldi műtétjére gyűjtenek adományokat.

Egyelőre nem tudni, hányan ültek fel a csalóknak, de többeknek is gyanússá váltak a hívások, ezért kutakodni kezdtek. Egy komlói esetben például a helyi kórház gyermekosztályán fekvő beteg transzplantációs műtétjéhez kérte a magát doktornak valló a készpénzadományt – Komlón azonban nincs gyermekosztály. Más esetben pedig némi nyomozás után az derült ki, hogy nem is él az adott településen szívátültetésre szoruló gyerek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrség azt javasolja, hogy a hasonló telefonos kérésnek senki ne tegyen eleget, senki ne fizessen, a kórház és az orvosok ugyanis nem gyűjtenek készpénzt, az adományokat általában bankszámlákra várja az adott kórházat támogató alapítvány. Ezért ilyen esetben érdemes azonnal értesíteni a rendőrséget, és feljegyezni a hívó fél telefonszámát.