INSIDER

Há­nyan tit­kol­ják? Ret­teg­nek a csa­lá­don be­lüli erő­szak ma­gyar ál­do­za­tai

A ma­gyar csa­lá­do­kon belül a mai napig tabu téma az erő­szak. Arról meg aztán még rit­káb­ban esik szó, hogy is­mert em­be­rek, sőt köz­sze­rep­lők is el­kö­ve­tik mind­ezt a csa­lád­tag­ja­ik­kal szem­ben.
  • Szerző: Ripost

Sajnos még mindig tabuként kezelt problémahalmaz a családon belüli erőszak Magyarországon. Ugyan a hivatalos statisztikák szerint meglehetősen kevés ilyen erőszakos cselekmény történik,  de valójában nagyon sokan titkolják el ezt a bűncselekményt.

A hivatalos statisztikákból nehéz kibogozni az igazságot, hiszen ezt a fajta cselekményt külön nem tartják számon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A belügyminisztérium statisztikái szerint a 2010-es 241-ről 2016-ra mindössze 10-re(!) esett vissza az erőszakos közösülés sértettjévé vált nők száma, de a szemérem elleni erőszak száma is évi 236-ról  9-re szorult vissza.

Sokan félnek elmondani...
Sokan félnek elmondani...
A lelki és testi bántalmazás, a családon belüli bántalmazás azonban ennél sokkal több nőt és gyereket érinthet, hiszen rengetegen szégyellik, ami történt, vagy félnek az erőszakos fél bosszújától, ezért nem jelzik a hatóságoknak, hogy baj van.

Jellemző, hogy a nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek. A Nők Joga szervezet információi szerint a nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által – ez pedig riasztóan magas szám. Ráadásul a statisztikai adatok szerint a partnerbántalmazás az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nő áldozatot jelent.

Ráadásul ezt a fajta bűncselekményt akár jól ismert emberek, sőt olykor közszereplők is elkövetik, hatalmas sérülést okoznak szeretteiknek, akik félve befolyásos partnerüktől nem mernek beszámolni a szörnyűségekről. Nagy bátorság kell ilyesmivel előállni, főként ha az erőszakos félnek nagyobb tekintélye van, mint a bántalmazottnak.