KÜLFÖLD

Durva, mennyi csa­lád­egye­sítő ké­re­lemre szá­mít a mig­rán­sok­tól idén Svéd­or­szág

A svéd mig­rá­ciós hi­va­tal újon­nan ki­adott elő­re­jel­zése alap­ján a skan­di­náv or­szág 59 000 új csa­lád­egye­sí­tési ké­re­lemre szá­mít­hat 2019-ben az or­szág­ban élő be­ván­dor­lók távol ma­radt csa­lád­tag­ja­i­tól.
  • Szerző: WM

A svéd migrációs hivatal arra számít, hogy idén 59 ezer körül lehet azoknak a migránsoknak a száma, akik családegyesítés céljából kérelmezik a skandináv országban a letelepedésüket. Az előrejelzés ezen kívül arra is kitér, hogy a családegyesítés lehetőségén túl mintegy 21 ezer új bevándorló érkezik 2019-ben Svédországba, jövőre pedig ez a szám 22 ezerre emelkedhet. Ha a migrációs hivatal az összes kérelmet pozitívan bírálja el, akkor az azt jelentené, hogy idén 80 ezer új migráns költözhet az északi országba, ami jóval magasabb lenne a tavalyi 70 ezernél. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A közleményben megjegyzik, idén várhatóan 25 milliárd svéd koronába (kb. 750 milliárd forint) kerül majd az országban élő menedékkérők ellátása, ami a hivatal reményei szerint 2022-re évi 15 milliárdra csökkenhet.

A migráció megítélése a mai napig mélyen megosztja a svéd társadalmat. A magas költségek miatt a kormány azt ígérte, hogy csökkenteni fogja az újonnan érkezők számát. Ezzel szemben a közfoglalkoztatási hivatal vezetője azt kérte, hogy jócskán engedjenek  bevándorlókat az országban, nincs ugyanis elég ember, akik feltöltenék az olyan üres munkahelyeket, amelyeket a jólléti társadalomban élő svédek már nem vállalnak el. 

A statisztika szerint a migráció révén az Eupai Unióban Svédország lakossága növekedett a második legnagyobb mértékben 2016-ban.