MEDICINA

Csak óva­to­san ezzel a te­á­val, be­teggé tehet

Nincs kel­le­me­sebb annál, ha egy csé­sze zöld te­á­val in­dí­tod a napod. Ne vidd azon­ban túl­zásba a fo­gyasz­tá­sát! Ve­szé­lyes kö­vet­kez­mé­nyei le­het­nek.
  • Szerző: A

A zöld és a fekete tea is a teacserje leveléből készül. A zöld tea leveleit azonban nem erjesztik, hanem napon szárítják, így több aktív antioxidánst tartalmaz. Felpörgeti az energiáidat és hat az egészségedre. Csökkenti a bőrrák kockázatát és frissíti a memóriát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy kutatás szerint azonban a sok zöld tea fogyasztása károsan hat a termékenységre!

A vizsgálat során 48 muslincán végeztek kísérleteket. Ezeket az állatokat gyakran használják biomedicai kutatásokban, mert alkalmasak különböző hatóanyagok mérgező hatásának vizsgálatára.

Különböző dózisú (0 - 2,5 - 5 - 10 mg mennyiségű) antioxidánsokat adtak női és hím muslincáknak, majd a kutatók az állatok szaporodási képességét és a víz-, lipid- és proteinszintjük mérgezési szintjét vizsgálták.

Íme az eredmény

Azoknak a nő egyedeknek, amelyeknek 10 mg mennyiségben adtak antioxidánst (GTP-t), csökkent a szaporodási képessége, és ivadékaik kisebbek lettek, mint a kontrollcsoport tagjaiénak. A megszületett kis muslincák ivarszervi abnormalitásai jöttek létre. A hím rovaroknak elsorvadtak a heréi. A nők kevesebb tojást raktak és a méhstruktúrájuk kisebb lett.

A zöld tea fogyasztásának legfontosabb szabálya tehát a mértékletesség

Egy átlagos felnőtt számára ajánlott maximális mennyiség egy nap alatt: 9,9 gramm zöld tea fogyasztása, ami körülbelül 24 csésze teának felel meg. Nagyobb dózis esetében fejfájás, szédülés, hányinger jelentkezhet.