SÁRGACSEKK

Csá­bít­ják a ku­tyá­so­kat - de nem min­den­hová

Új tu­risz­ti­kai oldal indul a ku­tya­tar­tók­nak, bár utaz­niuk és stran­dol­niuk még min­dig nem egy­szerű.

A kutyatartók a kutyájukkal együtt utaznának – ezt az alapigazságot ismerte fel a Magyar Turizmus Zrt. Mostantól az itthon.hu-n külön aloldal, az Utazz kutyával! kínál számukra olyan szálláshelyeket, éttermeket, programokat, ahol kifejezetten szívesen látják a négylábúakat is – írja a Napi Gazdaság.

Az oldalon kigyűjtötték a Nemzeti Turisztikai Adatbázis összes olyan szolgáltatóját, akik saját bevallásuk szerint örülnek a kutyás vendégeknek – legyenek ezek panziók, éttermek vagy turisztikai látványosságok.

EZT OLVASTAD MÁR?
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Az oldalon programötletek és hasznos információk is szerepelnek a kutyás városnézéstől az etikai kódexig, vagy éppen a kutyás chipleolvasó pontok listájáig, ha valaki elcsavargott kutyust találna.

Az árnyoldalak

Az állami cégeknél ebben a kérdésben sincs konszenzus: míg a turizmussal foglalkozó szakemberek a 1,5 millió magyar kutya gazdáinak szeretnének a kedvében járni, addig a MÁV-nál tehernek tekintik őket. Azokra a vonatokra, amelyekre pótjegy kell – azaz az összes IC-re és a Balatonra tartó expresszvonatokra – egyáltalán nem szállhatnak fel kutyák.  A MÁV a korlátozást a többi utas érdekével magyarázza: ha valaki fél a kutyáktól vagy allergiás rájuk, a helyjegyes kocsikból nem tud átmenni egy másikba.

Még mindig ez a legegyszerűbb módja a kutyaszállításnak. (Fotó: Pinterest)
Még mindig ez a legegyszerűbb módja a kutyaszállításnak. (Fotó: Pinterest)

A Balatonnál is meglehetősen felemás a kutyások fogadtatása: kutyával hivatalosan egyetlen helyen lehet az egész tónál bemenni a vízbe (a Club Aligában), az éttermek viszont általában szeretettel és ivóvízzel várják a kutyákat is, ha a gazdáik náluk ebédelnek vagy vacsoráznak.