FOCI-VB

Ro­nal­dó­nak min­den sza­bad? Nem érti a bírót a sztár­edző

Há­bo­rog­nak az irá­niak, mi­u­tán Cris­ti­ano Ro­naldo csu­pán sárga lapot ka­pott egy kö­nyök­lős eset után a lab­da­rúgó-vi­lág­baj­nok­sá­gon. A por­tu­gál sztár sza­bály­ta­lan­sá­gát pedig még vissza is nézte a pa­ra­guayi já­ték­ve­zető, En­ri­que Ca­ce­res.
  • Szerző: ST

Cristiano Ronaldo a Portugália-Irán (1-1) mérkőzés hajrájában használta a könyökét, miközben az iráni Morteza Puraligandzsi ellen küzdött. A játékvezető a videobíró segítségét kérte, megnézte a jelenetet, majd sárga lapot adott a portugál klasszisnak. Vajon, ha nem Ronaldóról van szó, akkor piros lapot mutat fel?

Ronaldo megúszta sárga lappal?
Ronaldo megúszta sárga lappal?
EZEKET OLVASTAD MÁR?
Amennyiben megállítják a játékot, hogy visszanézzék az esetet, és valóban könyöklés történt, akkor az a szabálykönyv szerint piros lapot ér. A szabály nem ír arról, hogy Messi vagy Ronaldo esetében enyhébb büntetés jár. Ez egyértelműen piros lap volt

mondta el Carlos Queiroz, Irán portugál szövetségi kapitánya.

A portugál világsztár nem értette a bíró döntését
A portugál világsztár nem értette a bíró döntését
Fotó: AFP

Suárez és Tassotti súlyos eltiltást kapott

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azóta sem vizsgálja külön az esetet, pedig volt már arra példa, hogy utólag tiltott el játékost a világbajnokságon. A 2014-es vb csoportkörében az uruguayi Luis Suárez megharapta az olasz Giorgio Chiellinit, akkor lapot sem kapott az esetért. Utólag kilenc válogatott mérkőzésről és négy hónapra minden futballtevékenységtől eltiltotta a FIFA.

Suárez harapása:

1994-ben az olasz Mauro Tassotti úszta meg lap nélkül a Luis Enrique elleni könyököst. A spanyol vérző orra sem hatotta meg Puhl Sándor játékvezetőt. A televíziós felvételek visszanézése után azonban nyolc meccses eltiltással sújtotta a FIFA Tassottit.

Tassotti és Luis Enrique párharca:

Eközben a címlapon

Queiroz nem nyugszik

A szabályok tehát egyértelműnek tűnnek a durva szabálytalanságok esetén. Cristiano Ronaldo könyöklése azonban megosztja a világot. Természetesen az iráni kapitányt nehéz lenne meggyőzni arról, hogy jól döntött a játékvezető.

Világos, egyértelmű szabályokat akarok. Azt is tudni akarom, hogy nagyapa leszek-e, és nem azt, hogy a lányom csak kicsit terhes

– nyilatkozta Queiroz a Portugália-Irán mérkőzés után.

Ronaldo megússza eltiltás nélkül?
Ronaldo megússza eltiltás nélkül?
Fotó: AFP

Az Eb-címvédő portugálok nagyon közel voltak a kieséshez, az iráni válogatott az utolsó percekben a győzelmet is megszerezhette volna. Portugália a nyolcaddöntőben Uruguay ellen lép pályára – vélhetően Cristiano Ronaldóval a fedélzeten.