KÜLFÖLD

Ca­lais hátat for­dít a mig­rán­sok­nak

A ki­kö­tő­vá­ros pol­gár­mes­tere be­ke­mé­nyí­tett: meg­til­totta min­den­ki­nek, hogy ételt ossza­nak a mig­rán­sok­nak.
  • Szerző: KF

Natacha Bouchart ezzel az intézkedéssel szeretné megelőzni azt, hogy Calais-ban újraépüljön a spontán sátortábor, azaz a Dzsungel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Geoffroy Van der Hasselt - AFP
Fotó: Europress / Geoffroy Van der Hasselt - AFP

Az Egyesült Királyságba való átjutás reményében újra egyre több migránst tér vissza az észak-francia városokba. Ha a lakosok vagy különböző civil szervezetek ételt osztanak, zuhanyzókat telepítenek, vagy más módon támogatják a migránsokat, Calais újra visszasüllyed a kaotikus helyzetbe, amelyet hosszú évek után múlt októberben sikerült felszámolni a Dzsungel elbontásával. Bouchart ezért döntött a törvényi tiltás mellett: szerinte jelen helyzetben csak így lehet megvédeni a lakosok biztonságát.

A jótékonysági szervezetek szerint viszont semmi nincs, ami megállíthatná őket humanitárius céljaik teljesítésében. Több csoport szerint is a polgármester tiltása a magányos migránsgyerekeket veszélyezteti a legjobban, hiszen csak a felnőtteknél van valamennyi pénz, így valahogy mindig sikerül ételhez jutniuk.

Jelenleg 400-nál is több migráns tartózkodik az egykori Dzsungel területén – többségében kísérő nélküli gyerekek.