INSIDER

Ez volt a két gyil­kos veszte a szom­szé­daik sze­rint

Zöl­dellő fák kö­zött, az au­tó­pá­lyák za­já­tól távol van Új­szent­mar­gita. Az 1500 lel­kes kis hajdú-bi­hari falu arról vált hí­ressé, hogy itt él Burka Fe­renc, aki a fi­á­val együtt min­den idők leg­na­gyobb ma­gyar kár­té­rí­té­sét kapta a leült bör­tön­éve­kért. Most, hogy ki­de­rült, még­sem ár­tat­la­nul ültek, a 45 mil­lió fo­rin­tot vissza­kö­ve­tel­he­tik tőlük.

A poros utcák és lelakott házak között kitűnik a Burka család szépen felújított családi háza. Alighanem ennyi maradt abból a 20 millió forintból, ami 2007-ben ütötte a családfő markát 2127 nap börtönért. A fia, aki azóta elköltözött, 2138 leült napért 25 millió forintot kapott. Most azonban mindkettőjüket jogerősen elítélték azért a gyilkosságért, amiért akkor úgy hitték, ártatlanul ültek.

EZT OLVASTAD MÁR?

A helyieket, akik tanúi voltak Burkáék tündöklésének és bukásának, most egyetlen kérdés foglalkoztatja. Mégpedig az, hogy a Burka családnak vissza kell-e fizetnie a hatalmas vagyont, amit rég elherdált. Ez a beszédtéma a helyi kocsmában is.

Fotó: MTI
- Emlékszem, hatalmas buli volt, amikor megkapták a milliókat

- emlékszik egyik közeli ismerősük, Pityu.

- A faluból sokan ott voltunk, olyan volt, mint egy utcabál. Hangosan szólt a zene, lehetett inni és szerencsejátékozni...

A félkarú rabló volt a vesztük.

Először mindenki azt gondolta, hogy ez a nagy pénz gazdaggá teszi őket, de nem így lett. Igaz, az első hónapokban felújították a családi házukat, beköttették a villanyt és a gázt, több autót és másik házat is vettek, de hamar felélték a milliókat. Minden nap találkoztam az idősebb Ferivel. A kocsmába igyekezett, mert ott volt a kedvenc játékgépe.

Eközben a címlapon
A fia is tízezresével szórta nyerőgépekbe a pénzt.

Pityu a gyilkosság napjára is emlékszik. - Itt ültünk és beszélgettünk, amikor a későbbi áldozat, János a nyerőgépen megnyerte a jackpotot. Nem volt nagy pénz, olyan 2500 forint, de akkoriban sokat ért. Burkáék felfigyeltek a hangosan ünneplő Jánosra, és amikor elment, utána ők is távoztak.Másnap hallottuk, hogy valaki megölte Jánost…