MANI

Bu­da­pestre ér­ke­zik a Ham­mond-or­gona me­zít­lá­bas ki­rály­nője

Láb­tö­rése és fel­épü­lése után áp­ri­lis 14-én, va­sár­nap este 6 órá­tól a Papp László Bu­da­pest Sport­aré­ná­ban lép fel a 80. szü­le­tés­nap­ját ün­neplő Rhoda Scott.

Idén tavasszal a Lady Quartet néven megismert formációban Rhoda Scott és három jazz tehetség érkezik a magyar fővárosba, ahol egy új oldalát is megmutatja az orgonista ikon.

A koncerten a klasszikus mester legismertebb dalai lesznek hallhatóak, a trió stílusára jellemzően modern, virtuóz és meglepő harmóniai fordulatokban gazdag előadásmódban.

Az eseményen Zeffer András is fellép.

Rhoda Scott az amerikai New Jersey államban született egy metodista vándor lelkész legidősebb lányaként. Gyermekkorában a gospel istentiszteletek légkörében nevelkedett, s fantasztikus zenei és énekes fogékonyságra tett szert.

Az eredetileg autodidakta módon tanult zenész 25 éves korában egy mesterdiplomával a kezében kikerült a New York-i Manhattan School of Music padjaiból, ahol a végzős évfolyamban a legmagasabb fokozatú kitüntetéssel díjazták. Az első fellépésére a harlemi Count Basie's Lounge-ban került sor, ahol az összes dzsesszhíresség azonnal befogadta.

Eközben a címlapon

Sikerének titka, hogy ugyanolyan könnyedén játszik komolyzenét, mint ahogy dzsesszt, gospelt vagy bluest. Bámulatos memóriával van megáldva, saját maga szerzi a zenét és állítja össze színpadi repertoárjának nagy részét. A színpadon profizmusa és karizmatikus kisugárzása mellett kedves mosolyával is elbűvöli a rajongóit.

Rhoda Scott egy időben szinte hazajárt Magyarországra. Egy korábbi interjúban azt is mondta, ha van előző élet, akkor biztos, hogy magyar volt. A Magyarország iránti vonzalma úgy kezdődött, hogy diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók népdal-gyűjtéseiről írta, a magyar közönség pedig mindig bőkezűen bánt vele.

Harlem Orgona Királynője pályafutása kezdete óta mezítláb játszik. Mint mesélte, gyerekként került a drámai hangszer, az orgona közelébe, és számára természetesen jött, hogy levette a cipőjét. Később már tudatosan csinálta, azért, hogy jobban érzékelje a hangokat a pedálon.

Ünnepeljen Ön is Rhoda Scott-al!

Jegyek itt érhetőek el: http://www.eventim.hu/hu/jegyek/rhoda-scott-80-lady-quartet-koncert-budapest-papp-laszlo-sportarena-492447/event.html