INSIDER

Bu­da­pesti köz­vé­cék: végre vál­to­zás jöhet!

20 éve még 112 bu­da­pesti köz­vécé volt nyitva, de ma már csak 47 mű­kö­dik a csa­tor­ná­zási művek ke­ze­lé­sé­ben. Jó né­hány van még a ke­rü­leti ön­kor­mány­za­tok ke­ze­lé­sé­ben, de senki nem tudja, mennyi. Mikor lesz már vége a vé­cé­ká­osz­nak? Nem csoda, hogy a több­ség plá­zába vagy ven­dég­lá­tó­helyre megy, ha könnyí­teni akar magán. De most a fő­vá­ros új köz­vé­cé­ket nyit és egy át­fogó meg­ol­dá­son is dol­go­zik.
  • Szerző: Ripost

A belvárosban járók gyakran csak üzemen kívüli, lepusztult WC-be botlanakBudapesten – ráadásul a legfrekventáltabb helyeken, mint az Oktogon vagy a Nagykörút. Nincs pontos adat arról, hogy hány nyilvános illemhely üzemel Budapesten, és ezek között is teljes a káosz: nem egységes a kinézetük, a nyitva tartásuk, egy részüket a csatornázási művek, más részüket a kerületi önkormányzatok működtetik más árakkal, szabályokkal. Ez az állapot tarthatatlan!

Gyakori látvány a fővárosi nyilvános vécéknél
Gyakori látvány a fővárosi nyilvános vécéknél
Fotó: Keller Mátyás

Budapestet 2019-ben Európa legjobb úti céljának kiáltották ki, de a fővárosba látogatók, és persze a budapestiek alig találnak nyilvános illemhelyet! Míg a francia fővárosban 400-nál is több, a szomszédos Bécsben pedig 152 köztéri toalett található, addig Budapesten csak a Fővárosi Csatornázási Művek által üzemeltetett 47 illemhelyről létezik nyilvános lista, az önkormányzatok és vállalkozók által fenntartottakról nincsenek adatok.

EZT OLVASTAD MÁR?

A többségüket teljesen fel kell újítani

Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szóvivője azt mondja, közel egy évtizede üzemeltetik a korábbi fővárosi illemhelyhálózatot, melyhez régebben még 110, de 2010-ben összesen már csak 36 vécé tartozott, s közülük alig 3-4 felelt csak meg a mai elvárásoknak.

Az Oktogonnál a közeli gyorséttermekbe lehet bekéreckedni, persze csak vásárlás után
Az Oktogonnál a közeli gyorséttermekbe lehet bekéreckedni, persze csak vásárlás után
Fotó: Keller Mátyás

„12 toalett esetében teljes körű felújításra volt szükség, nem egy helyet akadálymentesítettünk, illetve zuhanyzóval láttunk el, s jelenleg 53 illemhely tartozik hozzánk” – magyarázza Bátori Marianna. Igaz, ezek közül a XIII. kerületi Carl Lutz sétányon található egyelőre technikai problémák miatt nem nyitható meg, míg az öt bérbe adott illemhely közül a XXI. kerületi Szent Imre téren álló átalakítás miatt zárva tart. Ugyanakkor az V. kerületi Petőfi téren, valamint a Margitszigeten található 5 vécé közül a szökőkútnál, a Víztoronynál és az Árpád híd lábánál lévők csak március 1-je és október 31-e között üzemelnek.

Eközben a címlapon

Rengeteget a rongálások miatt zártak be

Az Európa legjobb úti céljának kikiáltott Budapesten nem csak a Margitszigeten találni bezárt vécét, hanem olyan, turisták által látogatott helyeken is, mint az Oktogon, a Nagymező utca vagy a Teréz körút, Király utca sarok.

A Nagymező utcai vécét kezelésbe vették a vandálok
A Nagymező utcai vécét kezelésbe vették a vandálok
Fotó: Keller Mátyás

„Annak ellenére, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése nem tartozik közfeladatnak, terveink között szerepel az említett illemhelyek megnyitása, ám azok teljes körű felújításra szorulnak, így csak a munkálatok befejezése után látogathatóak. Ugyanakkor számos más köztéri vécét azért zártunk be, mert nagyon kevesen használták, illetve megrongálták azokat” – mondta el lapunknak Bátori Marianna.

Bár számos illemhelyet látványosan felújított, infravezérelt csapokkal és víztakarékos, szagmentesen működő piszoárokkal szereltek fel, sokan azt gondolják, hogy a nyilvános vécé mocskos és húgyszagú... Ezért a központi helyeken elérhető plázák és vendéglátóhelyek toalettjei előbb jutnak az ember eszébe, minthogy nyilvános, fizetős vécét keressen, ha rátör a szükség.

A Bethlen Gábor térnél modern, automata vécé van
A Bethlen Gábor térnél modern, automata vécé van
Fotó: Keller Mátyás

Változásokat tervez a főváros

Megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy véget vetnek-e a vécékáosznak. Válaszukban közölték a -tal: készül az új koncepció a közvécékre.

„Folyamatban van egy Budapest egész területére vonatkozó átfogó, intézkedési és stratégiai tervet megelőző koncepció kidolgozása. A lehetséges helyszínek kiválasztásán dolgozunk, konzultálva a helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve az FCSM munkatársaival. A koncepció elfogadását, és a fejlesztéshez szükséges anyagi fedezet biztosítását követően kerülhet sor a tényleges megvalósításra. A nyilvános illemhelyek bővítése mellett céljaink között szerepel az is, hogy az illemhelyek a XXI. századi igényeknek megfelelően és felszereltségükben hiánytalan módon kerüljenek kiépítésre” – közölte lapunkkal Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Kommunikációs Igazgatósága.

A Rózsák terén is zárva a vécé
A Rózsák terén is zárva a vécé
Fotó: Keller Mátyás

Mobilalkalmazás segít közvécét találni

Ha váratlanul tör ránk a szükség, komoly segítséget jelenthet a Where Is Public Toilet nevű, díjmentes mobilapplikáció, melyre földrészenként tölthetjük le a szükséges információkat, az internetkapcsolatot igénylő rendszer pedig – GPS koordinátáink alapján – térképen mutatja meg, hol találhatóak a hozzánk legközelebbi illemhelyek.