kulcsár edina
A legújabb kutatások szerint élelmiszereink egyötöde nem a gyomrunkban, hanem a szemétben landol. A fejlett országok pazarlásából jóllaknának a nélkülözõk.
Hihetetlen mennyiségű kidobott élelmiszert talál a kukákban az az asszony, aki munkájánál fogva nap mint nap tanúja, mi landol Budapest belvárosában a szemétben. A foglalkozása ugyanis: szemétszállító. Mindjárt illusztrálja is, mire gondol: egy egész vekni előre csomagolt, szeletelt kenyeret emel ki a következő kukából!
– Megdöbbentő látni ezt a pazarlást! Néha egész tányér főtt ételt találok, máskor sonkát, sajtot becsomagolva. A szemét többsége élelmiszerféleség – teszi hozzá.
Ha azt gondolnánk, hogy ez csak az ő körzetében igaz, mindjárt kiábrándítanak bennünket az ENSZ és az Európai Unió felmérései. Az ENSZ tanulmánya szerint nagyjából annyi – 230 millió tonna – élelmiszert állítanak elő Közép-és Dél-Afrika éhező országaiban, mint amennyit az iparilag fejlett országokban a lakosok kidobálnak (222 millió tonna).
Csak Magyarországon minden egyes ember 40 ezer forintnyi ételt dob a szemétbe!
Mit tehetünk a feleslegessé vált étellel?