INSIDER

Bru­tá­lis pa­zar­lás, így ment­sük meg az ételt

A leg­újabb ku­ta­tá­sok sze­rint élel­mi­sze­re­ink egy­ötöde nem a gyom­runk­ban, hanem a sze­mét­ben lan­dol. A fej­lett or­szá­gok pa­zar­lá­sá­ból jól­lak­ná­nak a nél­kü­lö­zők.
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen mennyiségű kidobott élelmiszert talál a kukákban az az asszony, aki munkájánál fogva nap mint nap tanúja, mi landol Budapest belvárosában a szemétben. A foglalkozása ugyanis: szemétszállító. Mindjárt illusztrálja is, mire gondol: egy egész vekni előre csomagolt, szeletelt kenyeret emel ki a következő kukából!

– Megdöbbentő látni ezt a pazarlást! Néha egész tányér főtt ételt találok, máskor sonkát, sajtot becsomagolva. A szemét többsége élelmiszerféleség – teszi hozzá.

Ha azt gondolnánk, hogy ez csak az ő körzetében igaz, mindjárt kiábrándítanak bennünket az ENSZ és az Európai Unió felmérései. Az ENSZ tanulmánya szerint nagyjából annyi – 230 millió tonna – élelmiszert állítanak elő Közép-és Dél-Afrika éhező országaiban, mint amennyit az iparilag fejlett országokban a lakosok kidobálnak (222 millió tonna).

Csak Magyarországon minden egyes ember 40 ezer forintnyi ételt dob a szemétbe!

Fotó: Korponai Tamás

Mit tehetünk a feleslegessé vált étellel?

Eközben a címlapon
  1. A megmaradt péksüteményeket, szendvicseket a rászorulóknak adhatjuk.
  2. A kimaradt főtt ételeket érdemes összegyűjteni és azoknak adni, akik állatot tartanak.
  3. A szupermarketek, piacok, étkezdék és éttermek munkatársai jótékonykodhatnak a megmaradt ételekkel: a szelektalok.hu ad tippeket.
  4. Csomagoljuk be zacskóba vagy fóliába az otthon kimaradt ételt és írd rá, hogy fogyasztható! Forgalmas közterületen percek alatt gazdára talál.

További érdekes tippeket és olvasóink véleményét a kedden megjelenő napilapban olvashatod!