NÍNÓ

Bru­tá­lis, hány­szor hív­ták a men­tő­ket a hőség miatt

Jóval több eset­ben ri­aszt­ják a men­tő­ket rosszul­lét­hez, ami­óta tart a hőség. Csak csü­tör­tö­kön 15%-kal nőtt a men­tő­ri­asz­tá­sok száma. A fő­vá­ros­ban 900 eset­ben kér­ték a men­tő­szol­gá­lat se­gít­sé­gét.

Jóval több esetben riasztják a mentőket rosszulléthez, amióta tart a hőség – tudta meg a Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől.

Fotó: Keller Mátyás
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csak csütörtökön 3200 esetet láttak el 24 órán belül, ami 15 százalékkal több a szokásosnál. Kilencszáz esetben a fővárosban riasztották a mentőket rosszulléthez.

„Az a tapasztalat, hogy a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegeket, valamint a kisgyermekeket veszélyezteti”

– mondta el a szóvivő. Majd így folytatta:

„Azoknak is érdemes nagyon körültekintőnek lenniük, akik valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségben szenvednek. Ha valaki elájul a hőségben, hűvös, árnyékos helyre fektessük le, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar helyreállhat” – Győrfi Pál.

Ha magához ér, kínáljuk vízzel és ha nem lesz gyorsan jobban, hívjunk orvosi segítséget!

Fotó: Markovics Gábor

Aki teheti, a megterhelőbb tennivalókat, a kerti munkát, a bevásárlást a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakban végezze! Most különösen fontos a vízivás, és érdemes lédús gyümölcsöket, leveseket fogyasztani. A hőségben romlik az autóvezetők koncentrációja, hosszabb a reakcióidő, közlekedjünk óvatosan, türelmesen!

Eközben a címlapon