DIÉTA

Bru­tá­lis fel­is­me­rés: 8 kü­lön­böző ok miatt hiz­lal a diéta

Akár­mi­lyen ke­mé­nyen di­é­tá­zol, nem akar­nak el­tűnni a zsír­pár­nák? Fo­gad­junk, sosem jön­nél rá, hogy hol ron­tod el!
címkék:

Az agyad azt hiszi, éhezel

Az agyad nem mindig ért veled egyet abban, hogy a diétázás jó ötlet: ehelyett inkább éhező üzemmódba kapcsol. Ennek csak az egyik következménye az, hogy a tested minden egyes kalóriát tiszta erőből hasznosít. A másik, hasonlóan kellemetlen következmény az, hogy folyamatosan az evéssel foglalkozol: egyszer csak azon kapod magad, hogy egy szelet pizzáról álmodozol, majd valóra is váltod az álmot.

Diétázni stresszes dolog

A recepteket bújni, azon gondolkodni, hogy mit ehetsz és mit nem, stresszt okoz. A stressz pedig hízáshoz vezet. Egy tanulmányban megfigyelték, hogy a kontrolláltan étkezők, vagyis azok, akik nagyon tudatosan odafigyelnek a táplálkozásukra, kevésbé sikeresek a fogyókúrában, mint az intuitívak, akik a testük jelzéseire hallgatva választanak az étlapról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hangok a fejedben

Már megint az agy: a zsírsejtekben termelődő leptin hormon eljut az agyba, és jelzi, mennyi energiád van még: ha normális mennyiségű, akkor kevésbé kívánod az ételeket, de ha kevés, akkor már egy kajafotó is beindítja a nyálelválasztásodat.

Fotó. Pinterest
Fotó. Pinterest
A diéták hosszú távon nem működnek

A diétázás hosszú távú hatását vizsgáló tanulmányok szerint évek múltán a diétázók nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik nem követnek semmilyen diétát. Hogy miért? Mert amikor egy-egy fogyókúra után a kilók elkezdenek visszalopakodni, a zsír sokkal gyorsabban gyarapszik, mint az izom.

Az anyagcsere közbelép

A test előszeretettel áll be egy ideális súlyra – ha ebből kibillensz, mindent meg fog tenni, hogy visszatereljen az általa ideálisnak vélt tartományba. Lelassul az anyagcsere, kevesebb energiát használsz fel, így többet kell edzened a zsírégetéshez. Ráadásul az anyagcsere lelassulása akár hosszú évekig is eltarthat.

Elfogy az akaraterőd

Az elején még mindent megteszel, de egy idő után kifogysz az akaraterőből, és már nyúlsz is a süti után. Sokan azt hiszik, hogy a diétázás az akaraterő és a kísértés csatája, de ennél sokkal többről van szó. A testünk rosszul tolerálja, ha kevesebbet eszünk, mint amennyire szüksége van,

Eközben a címlapon

Fotó. Pinterest
Fotó. Pinterest
A kalóriaszámlálás semmit nem ér

A kalóriaszámlálás elve mára elavult: ráadásul az élelmiszerek csomagolásán levő adatok csak hozzávetőlegesek, így hosszú távon nem megyünk velük sokra. Sokkal jobb ötlet, ha kalóriaszegény étrend helyett inkább elkerülöd a cukrot, és igyekszel minél természetesebb állapotú ételeket fogyasztani.

A súlyod ciklikusan változik

A legtöbben ingázunk a nagyobb testsúly és az álomsúly között, csak keveseknek sikerül hosszú távon megtartani az elért eredményeket. Pedig érdemesebb volna inkább erre figyelni, és diéták helyett hosszú távú életmódváltásba fogni.

címkék: