LEHÚZÁS

Bru­tá­lis drá­gu­lás jön, rá­fá­zunk az enyhe télre!

Egek­ben az alma ára? Igen, de megy még fel­jebb is, és ez majd' min­den élel­mi­szerre el­mond­ható. Amit az enyhe tél miatt meg­spó­ro­lunk a fű­tés­szám­lán, annak több­szö­rö­sét hagy­juk majd a bol­tok­ban.
  • Szerző: F. G.
Szép és drága (Fotó: MTI)
Szép és drága (Fotó: MTI)

A tavalyi enyhe tél után az idei is annak ígérkezik. Nem gyéríti fagy a növénykártevőket, a pocokinvázió is tovább tart a földeken.Mezőgazdasági szakemberek szerint 10-12 napig tartó, -10 fokos  nappali hőmérsékletre lenne szükség ahhoz, hogy a növényvédelmi költségek a későbbiekben ne szökjenek az egekbe.

Nem olcsó az élet (Fotó: MTI)
Nem olcsó az élet (Fotó: MTI)

Ezek ugyanis átlagos években 25-30 százalékát adják a termelői árnak, de a tavalyi tél nem volt átlagos, és a meteorológiai előrejelzések szerint a 2016-os tél sem lesz az. Önmagában ez a körülmény vagy 10 százalékos drágulást hozhat.

EZT OLVASTAD MÁR?

Pocokdúlás a földeken

Csali a pocoknak, nem harap rá (Fotó: MTI)
Csali a pocoknak, nem harap rá (Fotó: MTI)

A szántóföldeken katasztrofális pocokinvázió gyérítette az idei termést, ráadásul az enyhe időben a rágcsálók  továbbra is robbanásszerűen szaporodnak, kipusztítják a gabonaféléket. Ez a kártétel szintén a zsebünkre megy, hiszen drágulhat a liszt, a kenyér.

Jönnek a migráns kártevők

S ha mindez nem lenne elég, támadnak a migránsok is.

A Földközi-tenger térségéből érkeznek azok a rovarok, amik  már nálunk is vidáman áttelelnek, s tavasszal jó étvággyal vetik rá magukat a zsenge hajtásokra.
Eközben a címlapon