KEDVENC

Bru­tá­lis, amit a ma­gya­rok az erős pap­ri­ká­val mű­vel­nek

A csí­pős szó­szok vi­lág­baj­nok­sá­gán ren­de­sen oda­tet­tük ma­gun­kat: több ma­gyar ter­mék is be­ke­rült a leg­job­bak közé! Le­csap a Kabai Tüzes Mennykő!

A zsűri kóstolóinak értékelése alapján egy kabai őstermelő négy terméke is az elsők között végzett, egy szószuk pedig különdíjat nyert el. A verseny bírálata egy hónapon keresztül tart, hiszen a 15 országból érkeznek a termékek. 53 kategóriában nevezett csípős finomságok végigkóstolása rövidebb idő alatt nem is lehetséges.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hobbiból lett világsiker

A kabai Chili Hungária manufaktúrát alapító és vezető Diczkó László feleségével kistermelőként viszi a vállalkozást már a kezdetektől, vagyis 2011-től fogva. Eredetileg hobbiként indult az erős paprikák termesztése: László interneten rendelte az első magokat Amerikából, és már az első évben el tudták adni a termékeiket. Nem a paprikát árulják, hanem amit abból készítenek: fűszerolajokat, fűszerkeverékeket, chiliszószokat. Ma már 2500 négyzetméteren termesztik a paprikát. Nem ez a manufaktúra első győzelme, 2015-ben már elhozták az első díjat egy termékükkel a neves világversenyen.

„Jó mulatság, férfimunka volt”

Ezt üzente a manufaktúra vezetője a versenytársaknak az eredményhirdetés utáni Facebook posztban. Van mire büszkének lenniük: világbajnok lett az Édes-csípés és az Aranyszarvas szósz, a Kabai Tüzes Mennykő és az Alabárdos szósz pedig második helyezést ért el a kategóriájában.Különdíjat kapott pikáns, meggyes-mézes szószuk (Best Hot Sauce In The World). Főleg azt figyelembe véve, hogy Magyarországon nincs hagyománya a csilipaprika termesztésnek, hihetetlenek ezek az eredmények. A világversenyre egyébként bárki nevezhet egy online nyomtatvány kitöltésével. Amikor Diczkó László meglátta a felhívást, egy pillanatig sem habozott.

Már nem az a menő, ha brutálisan csípős a csili

Eközben a címlapon

A világbajnok magyar termelő úgy látja, változott a trend, és már nem a csípősség, hanem az ízek és a harmónia, a különlegesség a döntő a szószoknál. Beszélt a v ilág legerősebb paprikájárólis, melyet ő is termeszt – természetesen ebből is szósz is készítenek, nagyon stílusos Kegyes Halál fedőnévvel.