INSIDER

Brüs­szel hiába tagad: itt van­nak a mig­ráns­ví­zum rész­le­tei

Ismét ki­de­rült, hogy mi­köz­ben a brüsszeli be­ván­dor­lás­párti erők a mig­rá­ciót ál­prob­lé­má­nak tart­ják, a szín­fa­lak mö­gött saját maguk is­me­rik el a fo­lya­mat létét. És si­et­tet­nek min­den, a be­ván­dor­lást könnyítő dön­tést.
  • Szerző: RIPOST

Így van ez a migránsvízum esetében is.

Mivel az Európai Bíróság egy tavalyelőtti ítéletében kimondta, hogy a tagállamok az uniós jog értelmében nem kötelesek migránsvízumot adni, ezért a bevándorláspárti brüsszeli erők úgy döntöttek, minél előbb változtatni kell az európai szabályozáson.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az Európai Parlament tavaly novemberi plenáris ülésén azonban nem volt meg a bevándorláspárti dokumentum elfogadásához szükséges abszolút többség.

Miután a LIBE ismét napirendre vette a témát, tavaly decemberben változatlan formában (!) újra a parlament elé került az ügy. Ekkor már a bevándorláspárti erők nem hibáztak, és keresztülnyomták a migránsvízum bevezetéséről szóló javaslatot.

Ez arról szólna, hogy belépési engedélyt adunk azoknak, akik humanitárius okokra hivatkozva be akarnak jönni az Európai Unióba.

A bevándorló egyszeri belépésre jogosító vízumot kapna még a menedékkérelmi eljárás lefolytatása előtt valamelyik uniós tagállam nagykövetségén, a vízum megadásáról pedig egy illetékes, független, pártatlan hatóság döntene.    

Eközben a címlapon

A jelentés záró rendelkezésében az is olvasható, hogy az a tagállam, amelyik kiad migránsvízumot, az ugyanúgy részesül a Menekültügyi, Migrációs, és Integrációs Alapból, mintha áttelepítéssel fogadott volna be bevándorlót.

Végezetül arra kérik az Európai Bizottságot, hogy március 31-ig nyújtsanak be egy rendeletre irányuló javaslatot az "európai humanitárius célú vízum létrehozására". Indoklás: bár "az időszak rövidnek tűnhet", az ügy annyira sürgős, hogy gyorsítani kell a folyamatot.

Ennyit arról, hogy Brüsszel nem tervezi a migránsvízum bevezetését.